Türkiye'de vergi yükünün ekonomik büyüme üzerine etkisi (1988-2010)
Impact of tax burden on economic growth in Turkey (1988-2010)
  1. Tez No: 325899
  2. Yazar: MUHARREM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH MANGIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Yükü, Büyüme, E? bütünle?me Anal, Tax, Tax burden, Economic Growth, Cointegration Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Vergi yükünün ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin analiz edilmesi, ekonominin karar vericileri için oldukça önemlidir. Gelişmekte olan birçok ülkede uygulanan vergi teşvik politikaları uluslararası sermaye yatırımlarını kendilerine çekmekte ve diğer ülkelerin de bu yönde adımlar atmasına neden olmaktadır. Gerek yerli gerekse yabancı sermayedarların yatırım yapmalarında önemli bir etken olan vergi yükü ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki bu çalışmada incelenmiştir. Türkiye ekonomisinin 1988-2010 yılları arasındaki ekonomik büyüme rakamları ile vergi yükü arasındaki ilişki Johansen eşbütünleşme analizi yaklaşımı çerçevesinde ve Vektör Oto Regresif (VAR) modeline dayandırılarak analiz edilmiştir. Analizin sonucu 1988-2010 yılları arasında Türkiye'de büyümeyle vergi yükü arasında bir eş-bütünleşmenin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Analysis of the impact of tax burden on economic growth is crucial for economic decision agencies in economy. An application for Tax incentives in developing countries may attract international capital invesments and leads to get the rest countries follow the same way. In this study, tax burden as an a curicial factor for decision of domestic and international investor and its economic growht?s relation have been analyzed. Therefore, Turkey?s economy growht performance and tax burden?s relation performed by the Johansen cointegration test and VAR model. The results of analysis support the cointegrated relation between tax burden and economic growth between years 1988 and 2010 in Turkey.