Türk kültüründe bereketi arttırmaya yönelik inanış ve uygulamalar
Beliefs and practices for increasing fertility in Turkish culture
  1. Tez No: 325950
  2. Yazar: HATİCE AYCAN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Kültürü, Bereket, İnanç, Uygulama, Turkish Culture, Fertility, Belief, Practice
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
bereket olgusunun Türk kültüründe ne şekilde algılandığını, bu olgu bağlamında hangi inanış ve uygulamaların geliştirildiğini ve bu inanış ve uygulamalarla diğer din ve mitolojilerdeki inanış ve uygulamalar arasında nasıl bir ilişki bulunduğunu göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Hazırlamış olduğumuz tezin büyük bir kısmını yazılı kaynaklar oluşturduğu için kaynakçada yer alan tüm makale, bildiri, kitap, tez, ansiklopedi ve sözlükler taranmış, konumuzun içeriğine bağlı olarak ilgili bölümler incelenmiştir.Çalışmanın başlangıcında sırasıyla Paleolitik ve Neolitik Dönem, Sümer, Babil, Eski Mısır, Ugarit, Hint, Hitit, Frigya, Klasik Yunan kültürleri ve Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslâmiyet dinleri bereket bağlamında incelenmiştir. Çalışmanın odak noktasını oluşturan Türk Kültüründe Bereket başlığı altında sırasıyla Ev hayatına bağlı inanış ve uygulamalar, Evlenmeye bağlı inanış ve uygulamalar, Doğuma ve çocuğa bağlı inanış ve uygulamalar, Avcılığa bağlı inanış ve uygulamalar, Hayvancılığa bağlı inanış ve uygulamalar, Tarıma ve yağmura bağlı inanış ve uygulamalar, Mevsimlere ve mevsimlik törenlere bağlı inanış ve uygulamalar, Ticaret hayatına bağlı inanış ve uygulamalar açıklanmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis entitled Beliefs and Practices for Increasing Fertility in Turkish Culture is prepared to point out in what way the fact of fertility is perceived in Turkish culture, which beliefs and practices are developed in connection with this fact and the type of relationship between these beliefs and practices and the beliefs and practices in other religions and mythologies. As the written sources form a large part of the dissertation we have prepared; all of the articles, declarations, books, dissertations, encyclopaedias and dictionaries involved in the bibliography are scanned and the relevant departments are analyzed depending on the content of our topic.At the beginning of the study, respectively, the Palaeolithic and Neolithic period, Sumerian, Babylonian, Ancient Egypt, Ugarit, Indian, Hittite, Phrygian, Classical Greek cultures and Judaism, Christianity and Islam religions are examined in the context of fertility. Under the title of Fertility in Turkish Culture, which forms the focus point of the study, respectively, Beliefs and practices related to domestic life, Beliefs and practices related to getting married, Beliefs and practices related to childbirth and child, Beliefs and practices related to hunting, Beliefs and practices related to animal husbandry, Beliefs and practices related to agriculture and rain, Beliefs and practices related to seasons and seasonal ceremonies, Beliefs and practices related to trade life are explained and interpreted.