Boşanmış ebeveyneler ile boşanmamış ebeveynlerin lise birinci, ikinci, üçüncü sınıflarında okuyan çocuklarının sürekli öfke ve öfke ifade tarzı, benlik saygısı ve anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of continual anger, ways of anger expression, self-respect and anxiety levels by first, second and third class high school children of divorced and undivorced parents.
- Tez No: 326156
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. FİGEN KARADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, Ergenlik, Benlik Saygısı, Anksiyete, Öfke, Divorce, Adolescence, Self-Esteem, Anxiety, Anger
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırmanın amacı, boşanmış ebeveynler ile boşanmamış ebeveynlerin lise birinci, ikinci, üçüncü sınıflarda okuyan çocuklarının sürekli öfke ve öfke ifade tarzı, benlik saygısı ve anksiyete düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmanın örneklemini İstanbul İlindeki Fenerbahçe, Pendik, Ümraniye ilçelerindeki toplam 4 liseye devam eden ve birinci, ikinci, üçüncü sınıflardaki öğrencilerden 128'i kız ve 72'si erkek olmak üzere toplam 200 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, sürekli öfke ve öfke ifade tarzı ölçeği, durumluluk kaygı envanteri, Rosenberg benlik saygısı ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan 16 soruluk Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın verileri, Korelasyon Tekniği, Ki-Kare, t-test, ANOVA, LSD, Kruskal Wallis, Mann Whitney U testleri uygulanarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, ebeveynleri boşanmış çocuklarla, ebeveynleri boşanmamış çocukların sürekli öfke ve öfke ifade tarzı, benlik saygısı ve anksiyete düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Buna göre; Boşanmış ebeveynlerin çocuklarının, boşanmamış ebeveynlerin çocuklarına göre sürekli öfke düzeyi yüksek, benlik saygısı düşük, ansiyete düzeyleri yüksek olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the trait anger and anger expression, self-esteem and anxiety levels in children attending high school first, second, third grades of divorced parents and undivorced parents. The sample of study includes total of 200 students including 128 girls and 72 boys from first, second and third grades and attending to 4 high schools in Fenerbahce, Pendik, Ümraniye districts, İstanbul. The data of study has been obtained by using trait anger and anger expression scale, state anxiety inventory, the Rosenberg sef-esteem scale and 16-questions Personel Information Form prepared by the researcher. The data of study has been analyzed by applying Correlation Technique, Chi-Square, t-test, ANOVA, LSD, Kruskal Wallis?, Mann-Whitney U tests. At the end of study, it has been found that there is significant differences between children of divorced parents and children of undivorced parents in terms of the trait anger and anger expression, self-esteem and anxiety levels. According to this, it has been found that children of divorced parents has high trait anger, low self-esteem, high levels of anxiety than children of undivorced parents.