Anı sahibinin yaşı çocukluk amnezisinin sınırlarını etkiler mi?
Does the boundary of childhood amnesia depend on the narrater's age?
  1. Tez No: 326155
  2. Yazar: MİHRİBAN DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS GÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bellek, amnezi, çocukluk amnezisi, ilk anı yaşı, Memory, amnesia, childhood amnesia, earliest memory
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada, literatürde 10 yaşından sonra değişmediği belirtilen çocukluk amnezisinin sona erme yaşının (Peterson ve ark., 2005), yetişkin ve yaşlı örneklemde de aynı olup olmadığı konusu araştırılmıştır. Bu amaçla, çocuk, yetişkin ve yaşlı örneklemin ilk anı yaşları karşılaştırılmıştır. Literatürde belirtilenin aksine, çocukluk amnezisinin sınırlarının, anı sahibinin yaşına bağlı olarak değiştiği,yaşlı örneklemde ilk anı yaşının 11-13 yaş grubundan daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bulgular, literatürdeki ilişkili bulgular ve görüşler açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study explored a memory fact called childhood (or infatile) amnesia. A research (Peterson et al., 2005) found that childhood amnesia did not change throughout adolescence. Depending on this finding they concluded that it does also not change after adolescence but there is no emprical evidence to support this inference. Present study aimed at to get some evidence about whether that is the case or not. To that end three samples (children adults the old) were asked to relate their earliest memories, and it was found out that children's earliest memories were lower than that of the old. The findings were discussed with regard to related literature.