Greftle kombine trombositten zengin fibrin uygulamasının kemik defektlerinin iyileşmesi üzerine olan etkilerinin histopatolojik olarak değerlendirilmesi
The histopathological evaluation of the effect of combined graft and platelet rich fibrin implementation on healing of bone defects
- Tez No: 326290
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ARAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Trombositten Zengin Fibrin, Kollajen membran, Kemik defekt iyileşmesi, Yeni kemik oluşumu, Platellet Rich Fibrin, Collagen membrane, Bone defect healing, New bone generation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı Trombositten Zengin Fibrin in (TZF) greftle kombine ve membran olarak kullanılmasının kemik defektlerinin iyileşmesi üzerine olan etkisini değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Bu amaçla 14 adet erişkin Beyaz Viyana tavşanının parietal kemiklerine 9 mm çapında dört adet defekt oluşturuldu. Birinci defekt kontrol amaçlı boş bırakılırken (Grup A), ikincisine Hidroksiapatit/trikalsiyum fosfat (HA/TCP) greft ve üzerine kollajen membran (Grup B), üçüncü defekte HA/TCP greft ve üzerine TZF membran (Grup C) ve dördüncü defekte greft olarak HA/TCP ve TZF kombinasyonu ve üzerine kollajen membran (Grup D) uygulanmıştır. Denek hayvanları post-operatif 4.hafta (n:7) ve 8. haftalarda (n:7) sakrifiye edilerek kafatasları ampüte edilmiştir. Grupların herbirinden preparatlar elde edilerek histopatolojik olarak yeni kemik oluşumu, matür ve immatür kemik oluşumu, kemik iliği varlığı, defekt kapanma oranı, enflamasyon, vasküler proliferasyon, yeni bağ dokusu oluşumu, histiosit hücre toplulukları incelenmiştir. 4 ve 8 haftalık dönemde, yeni kemik oluşumunda dört grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p:0,042 ve p:0,015). Hem 4 hem de 8 haftalık dönemlerde Grup Cde yeni kemik oluşumu en fazla görülürken bunu sırasıyla Grup D, Grup B ve Grup A izlemiştir. Yeni kemik oluşumu dışında değerlendirilen diğer parametrelerde 4. haftada enflamasyon, vasküler proliferasyon, bağ dokusu oluşumu, histiosit hücre toplulukları ve kemik iliği varlığında gruplar arasında anlamlı fark görülürken; 8. haftada bağ dokusu oluşumu, histiosit hücre toplulukları, matür kemik oluşumu ve kemik iliği varlığında gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak, hem 4. hem de 8. haftada HA/TCP greft üzerine TZF membran kullanılan grupta, kontrol grubuna ve HA/TCP greft üzerine kollajen membran kullanılan gruba göre daha fazla yeni kemik oluşumu belirlenmiştir. Bol miktarda büyüme faktörü ve sitokin içeren TZFnin klinik uygulamalarda kollajen membrana başarılı bir alternatif olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate and compare the effects of Platelet Rich Fibrin (PRF) usage combined with graft and as a membrane on healing of bone defects. For that purpose, four defects with 9mm diameter were constituted in each parietal bone of 14 White Vienna rabbits. First defect was untreated as control (Group A), Hydroxyapatite/tricalcium phosphate graft (HA/TCP) and collagen membrane were used in second defect (Group B), HA/TCP and PRF membrane were used in third defect (Group C) and combined HA/TCP PRF graft and collagen membrane were used in fourth defect (Group D). All samples were sacrificed at post-operative 4th week (n:7) and 8th week (n:7) periods and all skulls were amputated. Preparates were obtained from each group and then new bone formation, mature and immature bone formation, presence of bone marrow, the ratio of defect closure, inflammation, vascular proliferation, new connective tissue formation, histiocit cell groups were evaluated histopathologically. It is found that there is a statistically significant difference between four groups in new bone generation for 4 and 8 weekly periods (p:0,042 ve p:0,015). At both 4 and 8 weekly periods, new bone generation is the highest in Group C, and Group D, Group B and Group A come after sequentially. Other than new bone generation, a statistically significant difference is found between groups in other evaluated parameters such as inflammation, vascular proliferation, connective tissue regeneration, histioid cell community, bone marrow formation at 4 th week and connective tissue regeneration, histioid cell community, mature bone generation and bone marrow formation at 8 th week. As a conclusion, higher new bone formation was determined in group which PRF membrane and HA/TCP graft were used when compared with control group and the group which HA/TCP graft was covered with collagen membrane both at 4th and 8th weeks. It is shown that TZF which includes high amount of growth factor and cytokine is a successful alternative to kollagen membrane.