Osteoporotik rat modelinde zoledronik asit'in defekt tamiri üzerindeki etkisi: histolojik, stereolojik ve radyografik değerlendirme
Effect of zoledronic acid on defect repairement in osteporotic rat models: histological, stereological and radiographic evaluation
  1. Tez No: 326537
  2. Yazar: AKİF TÜRER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kritik boyutta defekt, osteoporoz, otojen, yeni kemik, zoledronik asit, autogenous, critical size defect, osteoporosis, new bone, zoledronic acid
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Osteoporoz, kemik remodelingindeki dengesizlik sonucu ortaya çıkan iskeletsel bir hastalıktır. Zoledronik asit (ZA) nitrojen içeren bir bifosfonattır ve osteoklast aktivitesini inhibe ederek kemik rezorpsiyonunu engeller. Bu çalışmanın amacı zoledronik asitin osteoporotik rat modellerinde oluşturulan kemik defekti iyileşmesi üzerine etkilerini incelemektir.Materyal ve Metot: Tüm ratlara overektomi işlemi uygulandıktan 6 hafta sonra deneklerin kalvaryalarında steril serum fizyolojik irrigasyonu altında, trefin frez kullanılarak sagital suturun bir kısmını da içine alacak şekilde 5 mm çapında defektler oluşturuldu. Operasyondan sonra 48 adet rat her grupta eşit sayıda hayvan olacak şekilde altı gruba ayrıldı. Grup 1 (kontrol), grup 2 (kontrol+ZA), grup 3 (otojen greft), grup 4 (otojen greft+ZA), grup 5 (Mineross), grup 6 ( Mineross+ZA). Tüm hayvanlar operasyondan 8 hafta sonra sakrifiye edildi. Yeni kemik oluşumu, rezorbe olmadan kalan greft materyali ve bağ dokusu radyolojik, histolojik ve stereolojik olarak değerlendirildi.Bulgular: Yapılan değerlendirmeler sonucunda 8. hafta sonunda grup 4 te yeni kemik oluşumunun en iyi düzeyde olduğu belirlendi (p < 0,05). Sonuç: ZA, osteoklastik aktiviteyi inhibe ederek kemik apozisyonunu arttırmış ve rat kalvaryalarına uygulanan kemik greft materyalleri ile beraber yeni kemik oluşumunu stimüle etmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Osteoporosis is a systemic skeletal disorder which results from an imbalance in bone remodelling. Zoledronic acid is a nitrogen-containing bisphosphonate that inhibits osteoclast activity and bone resorption. The aim of this study is to evaluate effect of zoledronic acid on bone defect healing in osteoporotic rat model.Material and Method: All rats underwent bilateral ovariectomy. 6 weeks after ovariectomy. A 5-mm diameter critical size defect was made with a trephine used in a low-speed handpiece under continuous sterile saline irrigation. The defect included a portion of the sagittal suture. After operation forty-eight rats were divided into six groups: Group 1 (control), Group 2 (control+ZA), Group 3 (autogenous graft), Group 4 (autogenous graft+ZA), Group 5 (Mineross), Group 6 (Mineross+ZA). All animals were sacrificed at 8 weeks postoperative. New bone formation, the remaining bone graft particles and connective tissue were evaluated by radiographic, histologic and stereologic methods.Results: Analysis showed that autogenous graft and zoledronic acid treated defects (Group 4) had significantly more new bone at 8 weeks compared with all other groups(p < 0.05). Conclusions: Zoledronic acid enhances the new bone formation by bone graft in the rat calvarial defect model suggesting that the inhibition of the osteoclastic activity allows an increased rate of bone apposition.