Adolesan idiyopatik skolyozun cerrahi tedavisinde monoaksiyel ve poliaksiyel vida kullanımının denge üzerine etkileri
The effects of monoaxial and polyaxial screw usage on the balance in the surgical treatment of adolescent idiopathic scoliosis
- Tez No: 326574
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AKÇALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Adolesan idiyopatik skolyoz, monoaksiyel vida, poliaksiyel vida, frontal denge, sagittal denge, Adolescent idiopathic scoliosis, monoaxial screw, polyaxial screw, frontal balance, sagittal balance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Adolesan idiyopatik skolyozun (AIS) cerrahi tedavisinde geçmişten günümüze kadar çeşitli sistemler kullanılmıştır. Geçmişte çengel sistemleri ve hibrid sistemler kullanılırken günümüzde artık vida sistemleri kullanılmaktadır. Pedikül vidaları iki çeşittir: 1) Monoaksiyel vida; 2) Poliaksiyel vida. Poliaksiyel vidaların avantajı, oynar başlıklı oldukları için operasyon sırasında kolaylık sağlamakta ve ameliyat süresini kısaltmaktadır. Monoaksiyel vidalar ise başları sabit oldukları için operasyon süresi daha uzundur. Buna karşı literatürde yapılan bazı çalışmalarda monoaksiyel vidaların apikal omur rotasyonları ve sagittal dengeyi düzeltme oranları poliaksiyel vidalara göre daha üstündür. Aynı zamanda poliaksiyel vidaların maliyeti monoaksiyel vidalara göre daha fazladır. Lomber ve torakolomber eğriliklerde genellikle enstrumantasyon seviyesi L4 veya L5'e kadar inebilmektedir. Bu durum hareketli segment sayısını azaltmaktadır. Biz de bu çalışmamızda tamamı poliaksiyel vida ile opere edilen hastalar ile sadece distal seviyesi monoaksiyel vida ve diğer seviyeleri poliaksiyel vida ile opere edilen hastaların koronal ve sagittal dengelerini karşılaştırdık. Çalışmamız, kliniğimizde opere edilen AIS olan 56 olgu ile yapılmıştır. Bu olguların 16 tanesinin distal son iki seviyelerine monoaksiyel vida uygulanmış ve diğer seviyelere poliaksiyel vida uygulanmıştır. Diğer 40 olguya ise sadece poliaksiyel vida uygulanmıştır. 5 Her iki gruptaki hastaların preoperatif ve postoperatif ayakta posterior-anterior (PA) ve lateral grafileri retrospektif olarak taranmıştır. Hastaların preoperatif ve postoperatif ayakta posterıor-anterior grafileri üzerinde lomber Cobb açıları, C7-Midsakral dengeleri ölçülmüştür. Preoperatif ve postoperatif lateral grafileri üzerinden torakal kifoz, lomber lordoz, sakral slope, pelvik tilt ve pelvik insidans parametreleri ölçülmüştür. Poliaksiyel vida grubunda lomber Cobb, monoaksiyel vida grubuna göre istatiksel olarak daha anlamlı azalmıştır (p=0,043). Her iki grupta da lomber lordoz ölçümlerinde anlamlı azalma saptanmıştır. Sakral slop değerleri monoaksiyel vida grubunda daha fazla olmak üzere her iki grupta da anlamlı olarak azalmıştır. C7- Midsakral dengede, her iki grupta da anlamlı fark saptanmamıştır. Fakat ortalama değerlerine baktığımız zaman her iki grupta da azalma olduğu görülmektedir. Özellikle monoaksiyel vida grubunda daha belirgin bir azalma mevcuttur. Pelvik tilt ve pelvik insidans değerlerinde, her iki grupta da anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç olarak adolesan idiyopatik skolyozda, monoaksiyel vida, lomber eğrilik hariç olmak üzere, frontal ve sagittal dengeyi poliaksiyel vidaya göre daha iyi düzeltmektedir.
Özet (Çeviri)
Different kinds of systems were used in the surgical treatment of adolescent idiopathic scoliosis until today. Hook and hybrid systems were used in the past but today screw systems are used. There are two kinds of pedicle screws: 1) Monoaxial screw; 2) Polyaxial screw. The advantage of polyaxial screws is to have mobile heads so they facilitate the operation and shorten the operation time. Monoaxial screws have fixed heads and they lenghten the operation time. There are some studies that support the superiority of monoaxial screws about the correction rates of apical vertebra rotation and sagittal balance. On the other hand, monoaxial screws are cheaper than polyaxial screws. The lowest enstrumantation levels can be L4 or L5 in lumber and thoracolumber scoliosis. This situation decreases the amount of motion segment. In this study, we compare the sagittal and coronal balance parameters of patients who were treated with only polyaxial screws and patients who were treated with monoaxial screws in distal two segments. 56 AIS patients were included. 16 of them were treated with monoaxial screws in distal two segments and the other levels were treated with polyaxial screws. 40 of them were treated with polyaxial screws in each level. Preoperative and postoperative standing posterıoranterıor (PA) and lateral radiographs were analyzed retrospectively. Thoracal and/or lumbar 7 Cobb angles, distance between the vertical line from middle of sacrum and the vertical line from the middle of C7 were measured on preoperative and postoperative standing radiographs. Thoracal kyphosis, lumbar lordosis, sacral slope, pelvic tilt and pelvic incidence parameters were measured on preoperative and postoperative lateral radiographs. There was a significant difference in lumbar curve correction in polyaxial group when compared with monoaxial group (p=0,043). Both groups had significant corrections in lumbar lordosis and sacral slopes. But sacral slope values of monoaxial group decreased more than polyaxial group. There was no significant difference observed between two groups when compared about C7- Midsacral distance. But when the mean values of two groups were taken into account, both groups had significant decrease in postoperative period. Especially monoaxial group had more decrease than polyaxial group. Pelvic tilt and pelvic incidence parameters were not significantly different in both groups. In conclusion, monoaxial screws correct sagittal and frontal balance much better than polyaxial screws in adolescent idiopathic scoliosis except lomber cobb values.