Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde uyum yasaları ve Anayasal dönüşüm
Harmonization Laws and constitutional transformation during the European Union process of Turkey
  1. Tez No: 326752
  2. Yazar: AYSUN OTO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Uyum Yasaları, Türkiye, Türkiye AB İlişkileri, Reform Paketleri, European Union, Laws of Harmonization, Turkey, Relations between Turkey-EU, Reform packages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren benimsenen batılılaşma fikri Türkiye'nin yüzünü Avrupa da yaşanan birleşmelere dönmesine neden olmuş Avrupa Konseyi, Nato ve OECD üyeliğini 1959 yılında Avrupa Birliği'nin temeli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na tam üyelik başvurusu izlemiştir. Avrupa Birliğine tam üyelik şartları Kopenhag Kriterleri doğrultusunda ekonomik ve politik bir takım kıstasları gerektirmekte olup bu bağlamda Avrupa Birliği'ne başvuru Türkiye'de yaşanacak olan yasal dönüşüm çabasına zemin hazırlamıştır.Bu çalışmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik çabası sürecinde yaşanan yasal ve anayasal değişimler ele alınmaktadır. AB'ye uyum bağlamında Türkiye'de yaşanan bu değişimi aynı zamanda temel hak ve özgürlükler ve demokrasi açılarından değerlendirmek yerinde olacaktır. Türkiye'de son yıllarda ivme kazanan bu süreç uluslararası politikada AB'ye üyelik yolunda atılan adımlarla kalmayıp iç politikada anayasal ve yasal değişimlerle başlayarak nihayetinde toplumsal yaşamı düzenleyecek daha özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik bir yapının oluşmasına imkan vermektedir. Bu iddia bu çalışmanın temel konusudur.Çalışmanın birinci bölümünde Avrupa Birliği'nin oluşum süreci ve yapısı incelenmektedir. İkinci bölümde Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin tarihçesi ele alınmaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise bu süreçte Maastricht ve Kopenhag kriterleri doğrultusunda Türkiye'de yaşanan dönüşümün gerekliliği, uygulamaya konulan Reform paketleri ve anayasa değişiklikleri irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
With the idea of westernization which was embraced from the early years of our republic made Turkey turn its face to the coalitions that has been happening in Europe and the membership of The Council of Europe, North Atlantic Treaty Organization and the Organization for Economic Co-operation and Development was followed by the full membership of European Economic Community in 1959 which is the foundation of the European Union. Full membership stipulations for European Union requires some economic and political criteria on the basis of Copenhagen Criteria and in this sense, it establishes the ground for the legal transformation efforts that will occur in Turkey.In this study, legal and constitutional changes that have been happening through the process of Turkey's membership efforts will be dealt in detail. At the same, time it would be right to evaluate these innovations in Turkey in terms of fundamental rights, freedom and democracy. This process which has recently gained acceleration in Turkey creates possibilities for the forming of a more liberal, egalitarian and democratic basis. This assertion is the main idea of the study.On the first part of the thesis, the formation process of the European Union and on the second part; the history of the relations between Turkey and the EU is being studied. On the third and the last part, through this process, the necessity of the adapted transformations in Turkey due to the Maastricht and Copenhagen criteria, reform packages that were put into practice and the constitutional amendments are being examined.