Kazan-Tatar Türkçesindeki aile ve akrabalık konulu atasözleri: Mtin-çeviri-sözlük
Family and kinship themed proverbs in Kazan-Tatar Turkish: Text-translation-dictionary
- Tez No: 326894
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKARTÜRK KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Atasözü, Aile ve Akrabalık, Kazan-Tatar Türkleri, Türkiye Türkçesi, Proverbs, Familyand Kinship, Kazan- Tatar Turks, TurkeyTurkish
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
En eski sözlü edebiyat ürünlerinden biri olan atasözleri tarihe tanıklıketmektedirler. Atasözleri, bir milleti tüm özellikleri ile büyük ölçüde tanımayımümkün kılmaktadır. Tezde Kazan-Tatar Türklerinin aile ve akrabalık konuluatasözleri Türkiye Türkçesine çevrilerek Kazan-Tatar Türklerinin aile ve akrabalıkyapıları, değerleri bakış açılarının ortaya konması amaçlanmıştır. Ayrıcaatasözlerindeki söz varlığı, dizin-sözlük biçiminde hazırlanarak konuyla ilgiliaraştırma yapanlara işlevsel bir kaynak olması amaçlanmıştır. Türkiye Türkçesineçevrilen Kazan-Tatar Türklerinin aile ve akrabalık konulu atasözlerinden, Kazan-Tatar Türklerinin aile hayatına gösterdikleri özen, akrabalarıyla olan yakın ilişkilerivb. hakkında, Türkiye?de Türkleri fikir sahibi olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Proverbs, which are one of the oldest oral literature works, exist throughouthistory. Proverb smake it possible to large lyrecognizea nation from everyaspect.The purpose of thet hesis is to reveal the perspectives, attitudes, values and socialstructures of Kazan-Tatar Turks by translating the proverbs about thier family andkinship into Turkey Turkish. Besides, preparing the vocabularies in these proverbsin line with index-glossary division, it is aimed tocreate a source for those whoconduct a study on the matter. Whit the proverbs translated into Turkey Turkishconcerning family and kinshipof Kazan-Tatar Turkish, Turks of Turkey couldpossible to gain an idea about how they care for their family life and also closerelationships with relatives.