Kazan-Tatar Türkçesindeki dünya, hayat ve tabiat konulu atasözleri metin-çeviri-sözlük
World, life and nature themed proverbs in Kazan-Tatar Turkish text-translation-dictionary
  1. Tez No: 322307
  2. Yazar: ADEM KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKARTÜRK KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Atasözleri, Kazan-Tatar Türkleri, Kazan-Tatar Türkçesi, Dünya, Hayat, Tabiat, Proverbs, Kazan Tatar Turks, Kazan Tatar Turkish, World, Life, Nature
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
ÖZETKuzeyde Sibirya, güneyde Hindistan, batıda Doğu Avrupa ve doğuda Çin sınırlarına kadar olan bir coğrafyada hüküm sürerek yaşayan Türkler, dil ve kültür açısından geçmişine bakıldığında çok köklü bir geçmişe sahip olduğu görülmektedir. Kendine has dilini ve kültürünü koruyan, bu dil ve kültürü fethettiği hemen hemen her bölgeye hâkim kılmış Türkler, tarihiyle övünür hale gelmişlerdir. Türk milletinin tarihini bir ayna gibi yansıtan en önemli söz varlıklarından biri de atasözleridir. Atasözleri az sözle çok şeyi ifade etme amacı taşıdığından ve bir ahenk içinde söylendiğinden akılda daha kalıcı olmuştur. Bu sayede de dilden dile nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar yaşamayı başarmıştır. Günümüzde birçoğu bağımsız ve özerk devlet şeklinde yaşayan Türk milletleri vardır. Bunlardan biri de yüzyıllar boyu Rusya'nın asimile etmeye çalıştığı Kazan-Tatar Türkleridir. Kazan-Tatar Türkleri dilini ve sözlü edebiyat geleneğini yaklaşık 500 yıldır uygulanan asimilasyon çalışmalarına karşı başarıyla korumuşlardır. Kazan-Tatar Türkleri kültürlerini korumak için yaptıkları bu mücadele sonucu Türk halkları arasında sembol olmuşlardır. Biz de çalışmamızda Kazan-Tatar Türkçesindeki Dünya, Hayat ve Tabiat konulu atasözlerini ele aldık. Bu çalışmada daha çok atasözlerinin Türkiye Türkçesine aktarılması üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Turkish, ruling as far as Siberia in the North, India in the South, East Europe in the West and Chinese frontiers in the East, are known to have a very long standing history, considering their past, in terms of language and culture. Maintaining their own language and culture and also spreading them into almost every region they conquered,The Turkish have come to the boasting point with their history. One of the most important language assets of the Turkish, reflecting their past like a mirror, is their proverb. Proverbs have been more easily remembered owing to the fact that they convey a lot with few words. Therefore They have succeeded in surviving today conveyed among languages and generations. There are many Turkish communities existing independent and autonomous at present. One of them is Kazan Tatar Turks who The Russion have been trying to assimilate for centuries. Kazan Tatar Turks have successfully protected their language and their oral tradation for nearly 500 years. They have been a symbol among the Turkish peoples as a result of their struggle to defend their culture. So we discuss the proverbs in Kazan Tatar Turkish about The world, life and nature in our paper. In this study it is mostly handled how to convey those proverbs into Turkey Turkish.