Çumra (Konya)'da domates seralarında tuta absoluta (Meyrick) (Lep.: Gelechiidae)'nın popülasyon gelişimi ve bulaşıklık oranının belirlenmesi ile mücadelesinde kitle yakalama tekniği'nin kullanılması
Determination of population development and infestation ratio of tuta absoluta (Meyrick) (Lep.: Gelechiidae) on tomato plants in greenhouse and using of mass trapping technique for its control in Çumra (Konya)
- Tez No: 327059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Domates Güvesi, Ferolite, Feromon, Kitle Yakalama Tekniği, Konya, Ferolite, Konya, Mass Trapping, Pheromone, Tomato, Tomato Moth
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
Çumra (Konya) ilçesinde domates seralarında Domates Güvesi [Tuta absoluta (Meyrick, 1917)]?nin popülasyon değişimi, bulaşıklık oranı ve mücadelesinde kitle yakalama (Mass Trapping) tekniğini kullanmak amacıyla 2011-2012 sera mevsimi süresince çalışma yürütülmüştür. Zararlının popülasyon gelişimini tespit etmek amacıyla eşey feromonları, bulaşıklık oranını belirlemede ise gözle kontrol yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca Ferolite ismi verilen hem ışık hem de feromon tuzağı olarak kullanılan tuzaklarla, zararlının kitle halinde yakalanıp, mücadelesi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, araştırmanın yürütüldüğü tüm seralarda zararlının varlığı tespit edilmiştir. Zararlının domates seralarında yoğun bir şekilde bulunup, bitkilerinin yaprak ve meyvelerinde zarar oluşturduğu, domates üretim mevsiminde 3-4 tepe noktası meydana getirdiği saptanmıştır. Kitle yakalamada kullanılan Ferolite tuzaklarının eşey feromonlarına göre istatistiki olarak daha etkili olduğu t testi kullanılarak belirlenmiştir. Domates Güvesi?nin Çumra ilçesinde bulunan üç serada feromon tuzaklarında yakalanan ergin sayısı en fazla sırasıyla 640, 626 ve 154 adet/hafta olarak bulunmuştur. Ferolite tuzaklarında 1 ve 2 nolu seralarda yakalanan ergin sayısı ise sırasıyla 1250 ve 1525 adet/hafta olarak tespit edilmiştir. Domates bitkisinin yapraklarında belirlenen bulaşıklık oranı en fazla sırasıyla %71, %80 ve %25; domates meyvelerindeki bulaşıklık oranı en fazla sırasıyla %23, %25 ve %5 olarak kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine of population development, infestation rate of Tomato Moth [Tuta absoluta (Meyrick, 1917)] in the tomato greenhouses in Çumra (Konya) district and to use of Mass Trapping Technique for it?s control during 2011-2012 vegetation periods. In order to determination of population development and infestation ratio of the pest, sex pheromones and monitoring method were used. In addition, the traps called Ferolite and known as both pheromone and light traps, were used for control of the pest by Mass Trapping. At the end of the study, presence of the pest was identifed in all greenhouses where the study was conducted. The pest caused damage on the leaf and fruits of tomato plants, heavily infested in all tomato greenhouses has been 3-4 peak points during production period. The Ferolite traps used in Mass Trapping were found more effective than sex pheromone traps by using statistical t test. The number of the adults caught in the pheromone traps in the three greenhouses in Çumra district were found as 640, 626 and 154 piece/week,respectively. On the other hand the number of adults caught in the ferolite traps in the greenhouse 1 and 2, also established 1250 and 1525 piece/week, respectively. The infestation rate in the leaves of tomato plants were found in as 71, 80 and 25%; in fruits as 23, 25 and 5%, respectively.