Türkiye'de ihracatın ithalatı karşılama oranlarının spline regresyon modelleri yardımıyla araştırılması
The study of import supply rates of export in Turkey with the help of spline regression models
- Tez No: 327416
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN OKTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Spline Regresyon, Düğüm Noktası, İhracat, İthalat, Spline Regression, Knot, Export, Import
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Spline, basitçe parçalı polinomlardan oluşan bir eğri olarak tanımlanabilir. Birçok farklı alanda kullanılan splinelar, regresyon analizinde de kullanılmaktadır. Bu çalışmada, spline fonksiyonların doğrusal, kareli ve kübik spline regresyon modellerinde kullanımı incelenmiş ve en küçük kareler yöntemiyle verilerden spline parametrelerinin nasıl tahmin edileceği gösterilmiştir. Spline regresyonda, düğüm noktalarının sayısının ve konumunun belirlenmesi önemli bir sorundur. Bu çalışmada öncelikle, Belirlilik Katsayısı ( ) temel alınarak spline regresyonda düğüm noktasının tahminine ilişkin bir yöntem önerilmiştir. Türkiye?nin 1923-2010 yılları arası ihracatın ithalatı karşılama oranlarının dağılımında önerilen yöntemle düğüm noktaları belirlenmiş ve belirlenen düğüm noktalarına göre doğrusal, kareli ve kübik spline regresyon modelleri kurulmuştur.Spline regresyon modellerin polinom regresyon modellere göre daha iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir. En düzgün spline regresyon modellerinde, kareli spline regresyon modelinin ihracatın ithalatı karşılama oranları dağılımını en iyi açıklayan model olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Spline can simply be defined as a curve made up of piecewise polynomials.Splines used in many different fields are used in regression analyses as well. In this study, the use of spline functions in the models of linear, quadratic and cubic spline regression is studied and with the method of the ordinary least squares, it is shown how spline parameters are estimated from the data.In the spline regression, the determination of the number and place of knots is an important problem. In this study, primarily on the basis of coefficient of determination( ), a method related to the estimation of knot in the spline regression is proposed. With the method suggested in the distribution of import supply rates of export of Turkey within 1923 ? 2010, knots are determined and in accordance with the specified knots, linear, quadratic and cubic spline regression models are established. It is determined that spline regression models in contrast to polynomial regression models gave better results. In the most smooth spline regression models, it is confirmed that quadratic spline regression model is the most explanatory model in the distribution of import supply rates of export.