2156 numaralı Safranbolu Şer'iyye Sicili: Transkrip ve değerlendirme
The number of 2156 Shariyya Registration Book: Transcription and evaluation
  1. Tez No: 327425
  2. Yazar: VEDAT ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KARACAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iye sicilleri, Safranbolu(Zağfiranbolu), Kadı, Mahkeme, Shar?iyyah Registration Book, Safranbolu (Zağfiranbolu), Qadi, Court
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Bu çalışma 2156 numaralı Safranbolu şer'iyye sicil defteri esas alınarak hazırlanmıştır. Defter 1905-1906 yıllarına aittir (H.1324-1325). Çalışmamız; içindekiler, giriş, defter içerisindeki belgelerin sıralı özet ve transkribi, değerlendirme, sözlük ve orijinal nüshadan bazı bölümlerin eklenmesinden mürekkeptir. Giriş bölümü ikiye ayrılmıştır. Birinci bölümde Safranbolu'nun geçmişten günümüze kısa bir tarihçesi verilmiş ikinci kısımda ise şer'iyye sicilleri ve önemi üzerinde durulmuştur. 2156 numaralı defterin orjinal kısmında bazı sayfaların boş olduğu görülmüş ve çalışmaya deftere bağlı kalınarak 34 numaralı belge ile başlanmıştır. Transkrip öncesinde belgelerin kısa özetleri yapılmıştır. Değerlendirme bölümünde ise belgelerin tasnifi yapıldıktan sonra tespit edilebildiği kadarıyla belgelerde geçen yerleşim yerlerinin isimleri, idari görevlileri ve günlük hayatta kullanılan eşyalar listelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work was based on Safranbolu Shariyya Registration Book -number 2156. It was registered between 1905-1906. (H.1324-1325). Our study includes contents, beginning, transcriptions and ordered summaries of the documents in the register, a dictionary and some parts of the original edition. Beginning part is divided into two sections. At the first section, a short history of Safranbolu, from old times to ours, was mentioned, and at the second section, Shariyya Registration Book and its importance are emphasised. In the original part of the register-number 2156, it was seen that some pages were empty, and because of this, by depending on the register, the work was started with the document-number 34. Before the transcription, the documents were summarised. At the evaluation section, on classifying the documents, as much as they were designated, the nâmes of the settlements, administrators and goods used in daily life which were mentioned in the documents were listed.