Denetim odağının 15-18 yaş arası sporcu öğrencilerde farklı değişkenlere göre incelenmesi
Investigation locus of control athletic students who were between aged 15-18 according to the different variables
- Tez No: 327588
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN SÜEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denetim Odağı, Öğrenci, Lise, Spor, Locus of control, Students, High school, SportsScience
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada 15-18 yaş aralığında okullar arası müsabakalara katılan sporcu öğrencilerin denetim odağının bazı değişkenlere göre farklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, sporcu öğrencilerin denetim odakları; cinsiyet, sınıf, okul, spor yaptığı yıl, spor yaptığı branş, aile gelir düzeyi, anne-baba eğitim düzeyi gibi değişkenler arasında inceleme yapılmıştır.Araştırma 2010-2011 eğitim öğretim yılında Aksaray İl'inde ortaöğretim kurumlarında okullar arası müsabakalara katılan 300 bayan, 425 erkek olmak üzere toplam 725 sporcu öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu? ve veri toplama aracı olarak Dağ (1991) tarafından geçerlilik ve güvenirlilik çalışması yapılan ?Rotter Denetim Odağı Ölçeği (RİDKOÖ)? kullanılmıştır.Verilerin analizinde SSPS 15.0 paket programı kullanılmış, aritmetik ortalama ve standart sapma puanları belirlenmiştir. Araştırmada değişkenler arasındaki farkı bulabilmek için ikili karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi (oneway ANOVA), t testi, tukey testi ve iki faktör arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla pearson korelasyon kat sayı teknikleri uygulanmıştır.İstatiksel analizler sonucunda spor branşları ile denetim odağı puanları arasında anlamlı farklılığa rastlanmıştır; cinsiyet, aile gelir düzeyi, anne- baba eğitim düzeyi ile denetim odağı puanları arasında anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Bununla birlikte araştırma grubunda yer alan sporcu öğrencilerin yaş ve sınıf değişkenleri açısından anlamlı bir ilişkiye rastlanırken spor yaptığı yıl değişkeni açısından anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the determining of locus of control difference in the sportsman students who have joined to the competitions between schools aged 15- 18 was aimed. In the study locus control of student were examined that parameters like gender, grade, school, sport year, his/her branch, the level of the family?s income, parents? education.The research has been carried out 300 girls and 425 boys? to total 725 sportsman students who have attended to the competitions between high schools in Aksaray in 2010- 2011 curriculum.The data of the research has been collected ?Personal Information Form? which was developed by researcher and Rotter Locus of Control Scale (RLCS) the validity and reliability study which was done by Dag (1991).SSPS 15.0 packet program was used for analyzing the data, arithmetic mean and standard deviation were defined. Finding differences between positions, one-way analysis of variance (one-way ANOVA), t test, tukey test and finding the relation between two factors, the techniques of pearson correlation coefficient were applied.In the result of statistical analysis, it was found that significant differences between sports branches and the marks of locus of control, while it was not found significant difference between gender, the level of family?s income, the level of parents? education, locus of control. In addition with sportsman student who were in research group it has found that significant correlation between age, class level and locus of control but it has not found significant correlation between locus of control and sports year.