Adam öldürme eylemi nedeniyle hüküm giymiş olan kadınlarda, çocukluk örselenme yaşantılarına maruz kalma düzeyi, adil dünya inancı ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship among the childhood trauma experiences, the belief in a just world and anger expression styles in women convicted of murder
- Tez No: 327755
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM AKDUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadınlarda Adam Öldürme Eylemi, Çocukluk Örselenme Yaşantıları, Adil Dünya İnancı, Öfke İfade Tarzı, Kadın Suçluluğu, Kadına Karşı Şiddet, Women Convicted of Murder, Belief in a Just World, Childhood Traumatic Experiences, Anger Expression Styles, Women Criminality, Violence Against Women
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu araştırmanın amacı, adam öldürme eylemi nedeniyle hüküm giymiş olan kadınlarda, çocukluk örselenme yaşantılarına maruz kalma düzeyi, adil dünya inancı ile öfke ifade tarzları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmada adam öldürme eylemi nedeniyle hüküm giymiş olan kadınların ailelerine ilişkin etkenler ile çocukluk örselenme yaşantıları, adil dünya inancı ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkilerin de incelenmesi hedeflenmiştir. Katılımcıların psikolojik semptomlarına ilişkin bilgilerin önemli olacağı da düşünülerek, araştırmada çocukluk örselenme yaşantıları, adil dünya inancı ve öfke ifade tarzları ile psikolojik semptomlar arasındaki ilişkiye de bakılmıştır.Araştırmanın örneklemini, Eskişehir, Denizli, Kocaeli il sınırları içinde cezaevinde kalmakta olan adam öldürme eylemi nedeniyle hükümlü 77 kadın oluşturmaktadır. Katılımcıların verileri Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği, Kişisel ve Genel Adil Dünya İnancı Ölçeği, Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri kullanılarak incelenmiştir. Bunlara ek olarak, araştırmaya katılanların bazı demografik özelliklerini tespit etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-Demografik Bilgi Formu?da kullanılmıştır. Araştırmanın istatiksel değerlendirmesinde, Pearson Korelasyon Testi, Mann Whitney U Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA) uygulanmıştır.Adam öldürme eylemi nedeniyle hüküm giymiş olan kadınların, çocukluk örselenme yaşantıları ile adil dünya inançları arasında negatif yönde ve anlamlı; sürekli öfke düzeyleri ile arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmada adil dünya inancı ile öfke ifade tarzları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Analizlerden elde edilen sonuçlar ayrıntılı bir şekilde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to invesgate the relationship among the level of childhood trauma experiences of women convicted of murder, their belief in a just world and anger expression styles. In this research, it is also aimed to examine the relationship between factors related to the family characteristics of the participants their level of childhood trauma experiences, belief in a just world and anger expression styles. Considering the importance of the current psychological symptoms of the participants for the research the relationship between psychological symptoms and the variables in question were also been investigated.The sample of this research consists of 77 women who were convicted of murder. Data was collected from the correction facilities in Eskişehir, Denizli and Kocaeli. Childhood Trauma Questionnaire, Personal-General Belief in Just World Scale Trait Anger and Anger Expression Scale and ?The Brief Symptom Inventory were used. Furthermore, a form developed by the researcher was used to collect sociodemographic information of the participants. Pearson's Correlation Test, Mann Whitney U Test and One Way ANOVA were applied in statistical evaluation of the research.A negative and meaningful relationship between the childhood trauma experiences and the belief in a just world was found. Additionally, the research showed that a positive and meaningful relationship exist between the childhood trauma expreriences and levels of trait anger. A meaningful relationship between the belief in a just world and anger expression styles were not also found. The results obtained from the analysis conducted were discussed in detail and some suggestions were made.