I'râbü'l-Kur'ân'ın tefsirdeki yeri ve önemi
The pleace and the significance of the I'rab al-Quran in the tefsir
  1. Tez No: 327827
  2. Yazar: EMRULLAH ÜLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İ'râb, İ'râbü'l-Kur'ân, İ'râb Farklılıkları, İrab, İrab al-Kuran, İrab Differences
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 396
Özet
Kur'ân merkezli anlama ve yorumlama gayretleri, onun nüzûlünden kısa bir süre sonra ğarîbü'l-Kur'ân, me'âni'l-Kur'ân, mecâzü'l-Kur'ân gibi filolojik nitelikli Kur'ân ilimlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ayetlerdeki kelime birimlerinin söz dizimindeki konumunu Arap grameri açısından inceleyen i'râbü'l-Kur'ân ilminin bu ilimler arasında çok önemli bir yeri vardır. Kur'ân'ın terkibî ifade biçimlerinin tahricini (en uygun i'râb vecihlerini gerekçeleriyle ortaya koyma) yerleşik nahiv kuralları doğrultusunda inceleyen i'râbü'l-Kur'ân, ayetleri kelimler ve cümlelere taksim etmek suretiyle parçacı (mevziî) bir yaklaşımla, nahvî analizlerle kelime ve terkiplerin dilsel özelliklerini ortaya çıkarmayı amaçlayan bir ilimdir. Daha teknik bir ifade ile lâfzî ve anlamsal ilişkilerinden hareketle kelime ve terkiplerin fâil, mef'ûl, mübtedâ-haber, sıfat, bedel, te'kid, mübtedâ-haber vb. öğelerinin çözümlemesini esas alan bir ilimdir.Giriş ve üç bölümden oluşan ?İ'râbü'l-Kur'ân'ın Tefsirdeki Yeri ve Önemi adlı çalışmanın giriş bölümünde tezin konusu ve amacı, kaynakları, literatür değerlendirmesi ve i'râb tartışmalarına yer verildi. Birinci bölümde; i'râbü'l-Kur'ân ilminin kavramsal çerçevesi, tarihsel süreci ve i'râbü'l-Kur'ân eserleri gibi konular detaylı bir biçimde ele alındı. İkinci bölümde; ayetlerde i'râb farklılıklarını ortaya çıkartan faktörler ve bunların anlam üzerindeki etkileri üzerinde duruldu. Üçüncü bölümde ise i'râb farklılıklarının tespit ve tercihinde uyulması gereken ilkelerin neler olduğu ve bu ilkelere uyulmadığı takdirde oluşabilecek dilsel ve anlamsal hataların neler olabileceği örnek ayetler üzerinde i'râb analizleri yapılarak izah edildi
Özet (Çeviri)
Quran centered efforts of understanding and interpretation has led to appearance of linguistical Quranic sciences like garıb al-Kuran, meani al-Kuran, mecaz al-Kuran a brief time after its revelation. İrab al-Kuran, which analyses the syntactic location of word units in verses from the Arabic grammar angle, has a very significant position among these sciences. İrab al-Kuran, which analyses the elimination of synthetic expression forms of Kuran in accordance with settled syntactic rules, is a science which aims to bring out linguistic properties of words and compounds by means of deep grammatic analyses with a localized approach by division of verses into words and sentences. With a more technical voice, it is a science which is based on analysis compounds of words and their syntheses such as subject, object, noun clause, adjective, substitue, confirmative etc. from the point of verbal and semantic relations.Theme and aim of the thesis, resources, evaluation of literature and argument of irab are included in the introduction of the study named ?The Place and Importance of İrab al-Kuran in Tefsir which consists of an introduction and three parts. In the first part; arguments such as conceptual frame, historical process, books of İrab al-Kuran are handled in detail in this section. In the second part; factors revealing ırab differences in verses and their effects on the meaning are discussed. In the third part; the principles to be followed in the identification and preference of irab differences and what linguistic and semantic mistakes may occur if these principles are not followed are illustrated with ırab analyses on sample verses.