Et-teysîr fi't-Tefsîr'in Ra'd sûresi bağlamında tahkik ve değerlendirmesi
Method and edition of at-Taysîr fi't-Tafsîr in the context of Ra'd surah
- Tez No: 604357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysir fi't-Tefsir, Ra'd Sûresi, Metod, Tahkik, Omer Nasafî, at-Taysir fi't-Tafsir, Surah Ar-Ra'd, Method, Edition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada Ömer Nesefî'nin (v. 537/1142)“et-Teysir fi't-Tefsir”adlı eserinde yer alan Ra'd Suresinin yer aldığı el yazması nüshalar incelenip tahkik ve değerlendirmesi yapılmıştır. Hanefî-Mâturîdî çizgiye yakın duran müfessir Ömer Nesefî'nin mezkûr eseri ile ilgili çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. İlk bölümde rivâyet ve dirâyet tefsirindeki metodu incelenmiştir. Bu bölümde Ra'd Sûresi bağlamında Kur'ân-ı Kerim'in Kur'ân'la tefsiri, Kur'ân'ın sünnetle tefsiri ve Kur'ân'ın sahabe kavliyle tefsiri yanında, diğer kelâmî yönleriyle alâkalı yaklaşımına da değinilerek örneklerle izâh edilmeye çalışılmıştır. Ardından yeni bir başlık açılarak müfessirin Ra'd Sûresi tefsirinde Kur'an ilimleri açısından yaklaşımı incelenmiştir. Alt başlıklarda da mübhemâtu'l-Kur'an, esbâb-ı nüzûl, ayetler arası münâsebet, Mekkî Medenî, hurûf-ı mukatta'a konuları irdelenmiştir. İkinci bölümde ise mezkûr eserde Ra'd Sûresinin bulunduğu 113-133 numaralı varakların tahkikli metni bulunmaktadır. Sonuç kısmında ise ulaştığımız bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the manuscripts of Surah ar-Ra'd in Omar Nasafi's (d. 537 /1142) work titled“at-Taysîr fi't-Tafsîr”is edited and evaluated. Our research on the aforementioned work of our exegete Omar Nasafi, who is close to Hanefi-Maturidi line, consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction part, the subject, aim, method and sources of the research are given. In the first chapter, the method of narration and is examined. In this section, in the context of Surah ar-Ra'd, the Qur'an's exegesis with the Qur'an, the Qur'an's exegesis with the Sunnah and the Qur'an's companions with the Companions of the Companions, as well as the other Kalam and aspects, are tried to be explained with examples. Then, a new title was opened and the approach of the examiner in terms of Qur'anic sciences was examined in the commentary of Ra'd Surah. In the sub-headings, the subjects of ambivalent-Qur'an asbab-ı nüzul, the relationship between verses, Mekki Medeni, and al-hurufu'l mukatta'a are examined. In the second part, there is the text of the edition of the waraqs 113-133, which includes the surah Ra'd in the aforementioned work. In the conclusion part, our findings were evaluated.