Sigorta şirketlerinin kuruluşu ve faaliyete geçmesine ilişkin esaslar
The elements in relation to the establishment and the operation of the insuicance companies
  1. Tez No: 327923
  2. Yazar: ÖZGE MERİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sigortacılık, Law, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta, Sigortacılık, Risk, Sigorta Şirketleri, Kuruluş İzni, Sermaye Miktarı, İştigal Yasağı, Denetim, Kurucular, Hisse Senetleri, Ruhsatname, Şirket Organizasyonu, Teminatlar, Müsteşarlık Değerlendirmesi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Tez çalışmasında, Türk sigorta mevzuatının Avrupa Birliği sigorta mevzuatıyla uyumlaştırılması çalışmaları kapsamında çıkarılan Sigortacılık Kanunu ve yönetmelikler uyarınca sigorta şirketlerinin kuruluşu ve faaliyete geçmesine ilişkin esaslar incelenmektedir. Sigorta, aynı veya benzer rizikolara maruz bulunan kişiler topluluğunda rizikonun gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkacak sonucun belirli bir prim karşılığında giderilmesine bağlı bağımsız bir hukuki talebe sahip olunmasıdır. Bireylerin ekonomik kayıplarını tazmin etmek üzere, karşılıklı ve eşit katılımlı esasına dayanan bir sosyal gelişme olan sigorta kurumunun organizasyonu ekonomik ve sosyal yaşamda önemli işlevlere sahip bir faaliyettir.Tez konusunun dayanağını Türk Ticaret Kanunu, Sigortacılık Kanunu, ilgili yönetmelikler esas alınarak oluşturmaktadır.Çalışmamızın birinci bölümünde, sigorta kavramı, önemi, risk yönetiminde önemi, ekonomik dengeler bakımından araç olması, sigortacılık faaliyetlerinin amacı, devlet müdahalesinde kullanılan yöntemler ve Türk Hukuku'nda geçerli olan sistem incelenmektedir.İkinci Bölümünde, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca sigorta şirketlerinin kuruluşun ilişkin esaslar incelenmektedir.Üçüncü Bölümünde, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca sigorta şirketlerinin faaliyete geçmesine ilişkin esaslar incelenmektedir.Tez çalışması konuya ilişkin varılan sonuçların ve kanaatlerin sunulması suretiyle neticelendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis, Turkish insurance legislation enacted within the framework of the harmonization of the European Union insurance legislation in accordance with the insurance code and the regulations of the insurance companies are examined.Insurance is a system by which a risk is transferred by a person, business or organization to an insurance company which reimburses the insured for covered losses and prodives for sharing of the costs of losses among all insureds. Risk, transfer, and sharing are vital elements of insurance. The organization insurance which is basodon the principles of mutual and equal the economic losses of individuals is an important activity both on economic and social life. Turkish Commercial Code, the Insurance Code, the related regulations are the bass of this thesis.In the first part of this study, the consept of insurance, the importance of risk management and, to be a tool for economic stability, purpose of the activities of insurance, goverment intervention in the methods used and the current Turkish law system are analyzed.In the second chapter, under the Insurance Code No.5684 the establishment of the principles of insurance companies are examined.In the third chapter, under the Insurance Code No. 5684, the operation of the principles of insurance companies are examined.By submission of conclusions and convictions on the subject of this thesis concluded.KEY WORDS: Insurance, Risk, Insrurance Companies, Establishment Licence, Capital Amount, are Engaged Prohibition, Control, Founders, Stocks, Permits, Licenses,Company Organization, Guarantees, Undersecretary Assessment.