Yazılı basında suça sürüklenen çocukların sunumu üzerine bir inceleme
A review on the representation of the juvenile delinquency at press
  1. Tez No: 327932
  2. Yazar: GİZEM ORÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. EMRE BAĞCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılı basın, suça sürüklenen çocuklar, çocuk hakları ve medya, söylem analizi, Press, juvenile delinquency, children's rights and media, discourse analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Günümüzde kitle iletişim araçları insan yaşamını tamamen etkilemektedir. Yazılı basın, kitle iletişim araçlarının en eskisi olarak halen popülerdir ve kamu söylemini belirlemektedir. Fakat, yazılı basının haber yaklaşımı bazı yönlerden sorunlu bir medya ortamına sebep olmaktadır. Bu yüzden, bu çalışma suça sürüklenen çocuklar ve yazılı basın arasındaki ilişkiye odaklanmıştır. Bu sebeple, üç farklı gazete -Hürriyet, Sabah ve Zaman- seçilmiştir ve bu gazeteler gazete analiz yöntemleri ile incelenmiştir. Suça sürüklenen çocuk haberleri, içerik ve söylem analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu haberler, haber başlığı, fotoğraf, kelime, stereotipler, haber dili ve söylemi üzerinden eleştirilmiştir. Çocuk hakları ve medya alanında çok sayıda yasa, kural ve etik prensip olmasına rağmen, seçilen gazetelerin bunları görmezden geldiği görülmüştür. Sonuç olarak, çocuk hakları ve medya ilişkisi basının problemli yapısını ortaya çıkarmıştır. Bu yüzden, bu çalışmada seçilen gazeteler ve haberler çok boyutlu bir yönde eleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, mass media has effect on human life completly. Press as the oldest of the mass media are still popular and it has determine on public discourse. But, new approach of press has cause a problematic media environment in some ways. So, in this study had focused on the relationship between the juvenile delinquency and press. For this reason, three different newspapers -Hürriyet, Sabah and Zaman- had selected and these newspapers had been examined newspapers analysis methods. Juvenile delinquency news had been examined by using the content analysis method and critical discourse analysis method. These news had criticize on headline, photos, words, stereotypes, news language and discourse. Although there are many laws, legislation and ethic principles about children's rigths and media, these selected newspapers had been ignored in those. As a result of, the relationship between children's rights and media had revealed problematic structure of press. Therefore, in this study had criticize the selected newspapers and news as multi-dimensional.