Stüdyo cam hareketi sonrası camın bir sanat malzemesi olarak ele alınışı
A study on glass as an art material in post-studio glass movement
- Tez No: 328066
- Danışmanlar: PROF. LALE DİLBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Cam, Cam Sanatı, Cam Şekillendirme, Stüdyo Cam Hareketi, Cam Sanatçıları, Glass, Glass Art, Glass Forming, Studio Glass Movement, Glass Artists
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Cam malzemenin fiziksel, kimyasal ve estetik özelliklerinin sanatçının özgün fikir ve becerisiyle sanat nesnesine dönüşüm sürecini ve bunu oluşturan sanatçıları ele alan bu çalışma dört bölümden meydana gelmektedir.Çalışmanın birinci bölümünde; ?Camın Tanımı, Tarihçesi ve Şekillendirilmesi? başlığı altında camın materyal olarak tarih içindeki varlığı, malzeme olarak kimyasal yapısı, çeşitleri ve camın keşfinden bu yana farklı biçimlendirme yöntemlerinin gelişimi teknik açıdan örneklerle ele alınmıştır.?Sanatsal İfade Olarak Camın Gelişimini Etkileyen Faktörler? başlıklı ikinci bölümde; cam sanatının oluşumuna katkı sağlamış olan Endüstri Devrimi, Sergiler ve Fuarlar, Arts & Crafts Hareketi (Sanat ve El Sanatları) - Art Nouveau Hareketi ? Art Deco Sanat Akımı, Stüdyo Cam Hareketi ve Okullaşma olarak beş başlıkta aktarılmıştır.Üçüncü bölümde; ?Camın Sanatsal İfade Biçimi Olarak Farklı Üsluplarda Kullanımı? başlığı altında; uluslararası alanda camı farklı üsluplarda kullanan sanatçılara yer verilmiştir. Bu bölüm, konunun geniş kapsamlı olması nedeniyle çağın sanat anlayışına uygun on sanatçı ile sınırlandırılmıştır.Dördüncü ve son bölümde; Pate de vere tekniği ile yapılmış kişisel uygulamalara ve açıklamalara yer verilmiştir.Türkçe
Özet (Çeviri)
This study addressing the process of transformation of physical, chemical and aesthetic characteristics of glass material into the art object with the unique ideas and skill of the artist and artists creating it comprises of four parts.In the first part of the study the presence of the glass as the material in the history, chemical structure as the material and development of different shaping methods since the discovery of the glass were explained with examples under the title of ?Definition, history and shaping of glass?.In the second part titled ?Factors affecting the development of glass as an artistic expression? Industry Revolution, Exhibitions and Fairs, Arts & Crafts Movement- Art Nouveau Movement, Art Deco Art Movement, Studio Glass Movement and schooling contributing to the formation of glass art were described.In the third part artists using the glass with different styles in international terms were explained under the title of ?use of glass with different styles as an artistic expression method?. This part was limited to ten artists in the harmony with the art concept of the age since the subject is very extensive.On the fourth and final section, the personal applications and explanation are mentioned which has been made by pate de verre technique. İngilizce