Konya Etnografya Müzesi'nde bulunan ''Küçük Muhsine'' halılarının incelenmesi
The analysis of the Küçük Muhsine carpets in Konya Ethnography Museum
  1. Tez No: 328083
  2. Yazar: NURTEN KUBAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. OYA SİPAHİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Müzecilik, Crafts, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Muhsine Halısı, Halı, Türk halısı, Konya etnografya Müzesi, Küçük Muhsine Carpet, Carpet, Turkish Carpet, Konya Ethnography Museum
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Konya Etnografya Müzesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1975 yılında hizmete açılmıştır.Müze; bodrum üzerine zemin ve birinci kat olmak üzere üç katlı betonarme bir yapıda hizmet ver¬mektedir. Zemin katta Dr. Mehmet ÖNDER konferans salonu, müze teşhir salonu ve bodrum katta halıların sergilendiği bölüm yer almaktadır. Birinci katta idari hizmet büroları ve eser depoları bulunmaktadır.Sergilenen eserler arasında, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait halı parçaları ile Anadolu'nun değişik halı merkezlerinde dokunmuş örnekler bulunmaktadır. Bunlar arasında Beyşehir Eşrefoğlu Camii'nde bulunan Selçuklu halıları ile Konya Alaeddin Cami, Selimiye Camii ve Konya Mevlana Dergahı'ndan müzeye kazandırılan halılar en önemli örneklerdendir. Sergilenen halılar arasında Karapınar, Sille, Ladik, Küçük Muhsine, Kavak, Karaman, Derbent halıları ile Uşak, Kula, Gördes, Mucur, Bergama gibi önemli halı merkezlerinin örnekleri de yer almaktadır. Bunların dışında müze teşhir salonunda Refet Yardımcı ve Kenan Özbel'in etnografik eser koleksiyonu sergilenmektedir.?Konya Etnografya Müzesi'nde Bulunan Küçük Muhsine Halılarının İncelenmesi? adlı tez çalışması kapsamında 27 adet Küçük Muhsine halısı incelenmiştir. Kaynaklarda Küçük Muhsine köyü 13. yüzyıl Anadolu Selçukluları dönemine tarihlendirilmektedir. Köyün tarihi geçmişinde halı dokumacılığının olduğu bilinmektedir. İncelenen tez kapsamında Küçük Muhsine halılarının, kalite, boyut, düğüm türü, kullanılan malzeme gibi teknik özellikleri ile motif ve kompozisyonları incelenmiştir.Türkçe
Özet (Çeviri)
The Ethnography Museum of Konya was opened to service at 1975 by the General Directorate for Cultural Heritage and Museums.The museum serves at a three-story reinforced-concrete construction in which there is a ground and first floor over the basement. Dr Mehmet Önder Conference Hall and Exhibition Hall of Museum is at the ground floor and there is a compartment At the basement floor where the carpets are exhibited. The administrative offices and storages of pieces are at the first floor.There are carpet pieces that belong to Seljuk's', Ottoman and Republic period of Turkey and also some other carpet examples from different production centers of Anatolia. Among them, the most important examples are Seljuk's carpets which came from Beyşehir Eşrefoğlu Mosque and other pieces retrieved from Konya Alaeddin Mosque, Selimiye Mosque and Konya Mevlana Dervish Lodge. Among the exhibited carpets, there are important carpet production centers such as Karapınar, Sille, Ladik, Küçük Muhsine, Kavak, Karaman, Derbent on top of Uşak, Kula, Gördes, Mucur and Bergama. In addition, the ethnographic art collection of Refet Yardımcı and Kenan Özbel is displayed at the exhibition hall of the museum.In the scope of the thesis which is“The Analysis of Küçük Muhsine Carpets in Ethnography Museum of Konya”, 27 Küçük Muhsine carpets are examined. Küçük Muhsine Village's background is dated to 13th-century Anatolian Seljuk's era in the sources. It is known that there was a carpet weaving history in the past of village. Within the scope of this thesis, technical specialties such as the quality, size, type of pile knotting and material and also motives and compositions are studied.?ngilizce