Trakya bölgesi'nde kanola(Brasicca napus oleifera s.p.) yetiştirilen toprakların yarayışlı kükürt miktarının belirlenmesinde kullanılabilecek yöntemlerin araştırılması
Suitable extraction methods for determining the available sulphur contents of Trakya region soils which growing canola(Brasicca napus oleifera s.p.)
  1. Tez No: 328293
  2. Yazar: SERDAR KADAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ADİLOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: toprak, yarayışlı kükürt, ekstraksiyon yöntemi, ICP.2013, 79 sayfa, Soil, available sulphur, extraction method, ICP2013, 79 pages
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı, Trakya Bölgesi'nde kanola yetiştirilen toprakların yarayışlı kükürt miktarının belirlenmesinde kullanılabilecek en uygun yöntem veya yöntemleri seçmektir. Bu amaçla toprak ve bitki örneklemeleri bölgeyi en iyi temsil edecek şekilde (Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul ve Çanakkale) illerinden 53 farklı kanola tarlasından alınmıştır. Bitki örneklerinin yapraklarında kükürt miktarları belirlenmiştir. Toprak örneklerinin yarayışlı kükürt miktarları 7 farklı tayin yöntemi (saf su, KH2PO4, NaCl, NH4OAc, CaCl2, Ca(H2PO4)2, KCl) ile belirlenmiştir. Araştırmada örneklemeler dışında kültürel işlemlerin tümü çiftçi şartlarında gerçekleştirilmiştir. Yedi farklı yöntem ile belirlenen toprakların yarayışlı kükürt içerikleri ile bitkilerin kükürt içerikleri arasında korelasyon katsayıları belirlenmiştir. En yüksek korelasyon katsayısı Ca(H2PO4)2 ekstraksiyon yöntemi ile elde edilmiştir. Bu yöntemi korelasyon katsayılarına göre sırasıyla KH2PO4, CaCl2, NH4OAc, NaCl, KCl ve saf su ile ekstraksiyon yöntemleri izlemiştir. Yapılan bu çalışma ile Trakya Bölgesi topraklarında yarayışlı kükürt tayin ekstraksiyon yöntemleri olarak Ca(H2PO4)2 ve KH2PO4 yöntemleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
TABLE EXTRACTION METHODS FOR DETERMINING THE AVAILABLE SULPHUR CONTENTS OF TRAKYA REGION SOILS WHICH GROWING CANOLA (Brasicca napus oleifera s.p.)The aim of this research is to choose the most suitable extraction method which will be used for determining of available sulphure method or methods of Trakya Region soils growing canola. For this purpose, soil and plant samples taken from the Trakya region (Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul ve Çanakkale) which will symbolize the regions best where canola agriculture is made widespreadly. Sulphur contents of plant leaf samples were determined of fiftytree different agriculture areas. Available sulphures amonuts of 53 different soil samples were determined seven different extraction methods (distilled water, KH2PO4, NaCl, NH4OAc, CaCl2, Ca(H2PO4)2, KCl). On the other hand, correlation coefficients were determine between sulphur contents of plants and sulphur extraction methods. According to the results the highest correlation coefficient determined between Ca(H2PO4)2 extraction method and sulphur content of plant. Correlation coefficients were KH2PO4, CaCl2, NH4OAc, NaCl, KCl and distilled water, respectively. In this research, the most suitable sulphur extraction method that is advised for Trakya Region soils is the extraction method with Ca(H2PO4)2, and KH2PO4 methods fort the determining of available sulphur contents of canola grown soils in Trakya Region.