İmalat çeliğinin nitrit iyonu ve Yaban mersini içeren zayıf asidik ortamlardaki korozyon davranışları
Corrosion behaviour of mild steel in weak acidic solutions containing nitrite ions and Vaccinium Myrtillus
- Tez No: 328372
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Korozyon inhibitörleri, yaban mersini, Tafel ekstrapolasyon, sinerji etkisi, Corrosion inhibitors, Vaccinium myrtillus, Tafel extrapolation, synergistic effect
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZKapalı su çevrim sistemleri endüstriyel ve ticari pek çok uygulamada ısı transferi için kullanılmaktadır. Bu sistemlerin korozyona uğraması ve korozyon ürünlerinin akışı engellemesi ısı transfer etkinliğini azaltmaktadır. Kapalı su sistemlerini korozyona karşı korumak için inhibitörler çok yaygın olarak kullanılırlar. Kromatlar, molibdatlar ve nitritler gibi inorganik inhibitörler tesisat metallerini korumak için kullanılırlar. Ancak bu inhibitörler pahalı olmalarının yanısıra çevreye zararlıdırlar. Son yıllarda araştırmalar ağır metaller ya da diğer toksik bileşikleri yapısında bulundurmayan çevrede kolaylıkla ayrışabilen yeşil inhibitörler üzerine yoğunlaşmıştır. Aminler, taninler gibi bitki ürünleri çevre dostu yeşil inhibitörlerin temel kaynaklarıdır.Bu çalışmanın amacı doğal olarak bulunan ekonomik ve çevre dostu Yaban Mersini ekstresi ile nitrit esaslı inorganik inhibitörlerin karışımları yapılarak inorganik inhibitör miktarının çevre için tolere edilebilir miktarlara azaltılmasıdır. Bu çalışmada nitrit bazlı inorganik inhibitör Teknophos (TP), Yaban Mersini (VM) ve karışımlarının imalat çeliğinin korozyon davranışları üzerindeki etkileri Tafel ekstrapolasyon yöntemiyle araştırılmıştır. Farklı inhibitör karışımları için sinerji etkinlikleri hesaplanmıştır. İnhibitör ilaveli ve ilavesiz durumlarda korozyon sisteminin korozyon karakteristiği kinetik ve termodinamik parametrelerle belirlenmiştir. Farklı adsorplanma izotermleri ile TP ve VM karışımlarının imalat çeliği yüzeyine adsorplanma davranışları test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTClosed water circuit systems are mostly used to transfer heat in many industrial and commercial applications. Corrosion causes serious to damages to installation and blockage in the pipes by corrosion products prevent coolant flow thus influence heat transfer efficiency. Use of inhibitors are one of the most important methods to prevent closed systems from corrosion. Inorganic compounds such as chromates, molybdates and nitrites have been widely studied to prevent metals in closed circuit from corrosion. These inhibitors are not only expensive but also harmful to the environment. Recently researches are focused on green inhibitors as they are biodegradable, do not contain heavy metals or other toxic compounds. Plant products are the main sources of environment-friendly green inhibitors such as amines, tannins.The aim of the present work is to study the effect of a naturally occurring, economical and environmentally safe product Vaccinium myrtillus (VM) as a corrosion inhibitor that could be used in combination with nitrite based inorganic inhibitors, thus reducing the amount of inorganic inhibitor and making it more tolerable to the environment. In the present study the individual effect of nitrite ions, Vaccinium Myrtillus plant extracts and their mixture on corrosion behaviour of mild steel were investigated by Tafel extrapolation method. Synergistic effect of different inhibitor blends was evaluated. Kinetic and thermodynamic parameters specifying characteristics of a corrosion system in the presence and absence of inhibition were evaluated. Different adsorption isotherms were tested for describing the adsorption behaviour of TP and VM combination on mild steel surface.