Kazdağ masifi kayaçlarının mimari kimliğe etkileri ve özelliklerinin ileri analiz yöntemleri ile incelenmesi
The research study of Kazdağ tuffs by end tecnology gagets and effects of these stones over architectural identitiy at the region
- Tez No: 328506
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÇORAPÇIOĞLU, PROF. DR. BEKTAŞ UZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kazdağ Masifi, Tüf, Küfeki, Kırsal Yerleşimler, Aleksandras Troas Antik Kenti, İleri Analiz Yöntemleri, Mimari Kimlik, Durabilite, Kazdağ Tuffs, Lime Stone, Rural settlings, Alexandras Troas Archaic City, The End Developed Experiment Methods by End Gadgets, Architectural Situations of Settlings, Durablity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 380
Özet
Bu tez kapsamında; Kuzey Anadolu Fay Hattının son kesimleri olan, Neojen Volkanizmasının ürünü olan Kazdağ Masifi Kayaçlarının; (Tüf' lerinin) Kazdağ Kuzey kesimi; Çanakkale İli, Çan İlçesi ve Güney kesimini oluşturan, Balıkesir İli, Altınoluk İlçesi Küçükkuyu Beldesi, yerleşim birimleri civarında konumlanmış ve Küfekileri temsilen dört ayrı noktadan alınan ve özellikle A11 kodlu Örnek Kayaç; Mimar Sinan' ın özellikle İstanbul' daki hemen hemen tüm eserlerini inşa etmede kullandığı, küfeki olan bu kayaç ile birlikte, teze konu olan tüm kayaçların yapı malzemesi kullanılabilirlikleri çeşitli yönleri ile incelenmiştir.Bu araştırma çeşitli bölümlerden oluşmaktadır, bunlar; bölge jeolojisi, Tüf ve Küfeki kullanımının Bölgenin eski yerleşim birimleri (Kırsal Yerleşimler ve Aleksandras Troas Antik Kenti)' inde yöresel ve kırsal mimari kimlik (amaç ve yöntem bölümünde ayrıntıları ile tanımlanan Mimari Kimlik kavramı; Kazdağ Masifi Kayaçlarının işlenebilirlik ve kullanılabilirliklerinin yapı elemanı olmaya izin verdiği ve yöre mimarisine kattığı değerler ölçüsünde görümsel bütünlüğün sağlanmaya çalışılması ve estetiksel kullanım biçimlerinin gelişmesi ile zenginleşen bu kavram yörede usta-çırak ilişkisi ile gelişen mimari kültürün büyük bir bölümü oluşturmaktadır, Aslında yörede antik kentlerin oluşumundan itibaren başlayan mimari çizgilerin izlerini taşıyan bir yapı şekillenmesi ve yapı-mekan-malzeme (yapım elemanları) ilişkisi açısından ortaya çıkan/çıkarılan yöresel çözümlerdir) de denebilir.Oluşan ve malzeme bakımından değerlendirilmesi, kimyasal, fiziksel, fiziko-kimyasal, fiziko-mekaniksel, deneyler ve sonuçları ile birlikte, kayaçların mekaniksel deney sonuçları ile fiziksel ve kimyasal deney sonuçları arasındaki bağıntının kurulması, kayaçların jeokimyasal yorumları, Kayaç Değişim Değerleri; (KDDn)' in mekaniksel deney sonuçlarını nasıl etkilediğine dair yorumlardan ve ayrıntılı olarak verilmiş pratik olarak kullanılabilir sonuçlardan oluşmaktadır.Araştırmaların tamamlanması ve derinleştirilebilmesi için, çeşitli ileri analiz yöntemlerine başvurulmuştur.Araştırma sonuçlarının yorumlanabilmesi için literatürdeki tüm kriterler değerlendirmeye alınmış veya literatür taramaları ve deney sonuçlarına dayanılarak yeni kriterler geliştirilmiştir.Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
This thesis is including the North Anatolian Fault Line? s products at Neojen era, which are called, the tuffs and Lime Stones, The North part of the North Anatolian Fault Lines is the district Çan and South part of the fault line is consisting of the district Küçükkuyu, and the name of the fault line? s end point is Kazdağ. The Marmara part of Turkey has high quality Lime Stones sources and A11 code example Stone is the Stone which used by Sinan to built many work of art espacially in İstanbul. We used these Stones to focus the ability of using building materials in where, by many speciality of all ones.This research be came a United whole from these parts; The ancient village focusing the building materials inside of them (Rural settlings and Alexandras Troas Archaic City), the Architectural Situations of Settlings in this area is explain us the solutions of buildin metarials using by the people who build the houses in that place, they developed theire buildings by that Stones how the Stones give permitions them to solve thire construction problems by learnin their masters, by this method Rural settlings meet with the Architectural Situations of Settlings by hands of rural masters, the physical, chemical, mechanical and jeomechanical experiments and etc. With thire results results and interpretations. İt setteled up the interpretations among phsical speciality and mechanical experiments and point rock change value; (KDDn) and how it affects the results of mechanical experiment results.İn this research used the method; so well developed experiment methods by the end model apparatus means; modern gadgets.To get the right interpretations researched many; like all; %100 literature about Tuffs and Lime Stones by this way gotten the evaluation criterions or formed from by using the results of experiments and literature focusing.Science Code: