Yurtdışı Kazaklarının Kazakistan'a yeniden yerleştirilmeleri (Nurlu Köş) politikası ve Kazak milliyetçiliğindeki rolü
Repatriation (Nurlu Kosk)policy of Kazakhstan and its role on Kazakh nationalism
  1. Tez No: 328617
  2. Yazar: ZHANSAYA BEKMURZAYEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus ?n?ası, Orta Asya, Kazakistan, Milliyetçilik, Sovyetler Birliği, Göç süreci, Göç politikası, Diaspora, Oralman, Etno-demografik deği?im, Nation building, Central Asia, Kazakhstan, Nationalism, Soviet Union, Migration process, Immigration policy, Diaspora, Oralman, Ethnodemographic changes
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kazakistan bağımsızlığına kavuştuğu senelerden itibaren, uluslararası göç sürecinde önemli bir aktör olmaya başlamıştır. Sovyetler Birliği'nin yıkılışından sonra yeni bağımsızlığına kavuşan Kazakistan'ın sosyo-ekonomik yaşam standardının yükselişi, güçlü jeopolitik konumu ile dikkatleri üzerinde toplaması, etnik Kazak göç politikası ile göçmenleri kabul etmeye başlaması diasporanın da ilgisini çekmiş ve tarihi anavatanlarına dönüş süreci başlamıştır. Araştırmada yirmi senelik bağımsızlık dönemi boyunca uygulanmakta olan etnik Kazak göçü politikası ve ülkenin etno-demografik durumu ele alınmaktadır. Tez araştırmasında, devlet göç politikasının 1992-2012 seneleri arasındaki etno-demografik duruma ve milli kimliğin güçlenmesine olan etkileri açıklanmaya çalışılacaktır. Kurucu millet olan Kazakların toplam nüfus içindeki oranının artması ile birlikte paralel giden milliyetçiliğin güçlenmesi ele alınacaktır. Türkçe, Rusça, İngilizce ve Kazakça kaynaklardan yararlanan bu araştırmada ?Nurlu Köş(Nurlu Göç)? göç politikasının amacını ve ulus inşası sürecindeki rolünü açıklayacağım.
Özet (Çeviri)
Kazakhstan has become an important actor in international migration process since earning its independence. Factors such rising socio economical life standards in newly independent Kazakhstan after dissolution of USSR, strong and attractive geopolitical situation and accepting ethnic Kazakh immigrants according to the new migration policy have made the Diasporas to return their historical motherland. The migration policy of ethnic Kazakhs which has been implementing since independence and the ethno-demographical situations of the country are addressed in this study. The effects of the state migration policy on ethno-demographic situation between 1992 and 2012 and also on strengthening of national identity will be explained in this study. The strengthening of nationalism which is going parallel with the growing rate of Kazakhs in general population as titular nation will also be addressed. I will explain the purpose of the ?Nurlu Köş? migration policy and its role on the nation building process. Turkish, Russian, English and Kazakh resources had been used in this study.