Ekonomik büyüme ve istihdam ilişkisi: Türkiye uygulaması
Economic growth and employment relations: Turkey application
- Tez No: 328618
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, istihdam, i?sizlik, istihdam esnekliği, istihdam e?iği, Economic growth, employment, unemployment, employment elasticity, employment threshold
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Türkiye'de ekonomik büyüme ve istihdam ilişkisini ortaya koymak amacıyla yapılan bu çalışmada, ekonomik büyüme ile istihdam arasında pozitif, ekonomik büyüme ve işsizlik ile istihdam ve işsizlik arasında negatif yönde olması beklenen ilişkilerin geçerliliği Türkiye açısından sınanmıştır. Bu bağlamda ekonomik büyüme, istihdam ve işsizlik öncelikle kavramsal açıdan ele alınmış; ardından her üç göstergenin dünyada ve Türkiye'de gösterdiği gelişim seyrine yer verilmiştir. Daha sonra ise istihdam-işsizlik, ekonomik büyüme-istihdam ve ekonomik büyüme-işsizlik ilişkileri teorik ve ampirik açıdan değerlendirilmiştir. Türkiye'de 1970-2010 dönemi için, istihdam-işsizlik ilişkisi oluşturulan grafik yardımıyla analiz edilmiş, ekonomik büyüme-istihdam ilişkisi gerek grafik gerekse hesaplanan istihdam esneklikleri ve eşikleri vasıtasıyla incelenmiştir. Ekonomik büyüme-işsizlik ilişkisi ise Johansen Juselius eş-bütünleşme analizi ve hata düzeltme modeli kullanılarak test edilmiştir. Türkiye'deki durum ortaya koyulduktan sonra, çeşitli ülke grupları için 1995-2009 dönemindeki ekonomik büyüme-işsizlik ilişkisi dinamik panel nedensellik testi ile analiz edilmiştir.Sonuç olarak Türkiye'de beklentinin aksine istihdam-işsizlik ilişkisinin çoğu yıl için pozitif, ekonomik büyüme-istihdam ilişkisinin bazı yıllarda negatif yönde gerçekleştiği tespit edilmiştir. Ekonomik büyüme-işsizlik ilişkisininse öngörülen şekilde negatif yönde olduğu sonucuna varılmış, sadece işsizlik oranından ekonomik büyümeye doğru nedensellik ilişkisi saptanmıştır. Ülke grupları için yapılan analizde, gelişmişlik düzeyi düştükçe nedensellik ilişkisinin zayıfladığı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study aiming at determining the relationship between economic growth and employment in Turkey, the validity of the relationships, which are expected to be positive between economic growth and employment; to be negative between both economic growth and unemployment and also employment and unemployment, have been tested for Turkey. In this regard, first economic growth, employment and unemployment were tackled conceptually, and then the development progress of each of these three indicators in the world and Turkey were indicated by the relevant graphs and tables. Afterwards, the relationships between employment-unemployment, economic growth-employment, and economic growth-unemployment were evaluated theoretically and empirically. The relationship between employment and unemployment in Turkey for the era of 1970-2010, has been analyzed by the relevant graph. Moreover, the relationship between economic growth and employment were investigated through both the relevant graph and the calculated employment elasticities and thresholds for the same era. The relationship between economic growth and unemployment has been tested through Johansen Juselius co-integration analysis and error-correction model. After putting the Turkey?s situation, the relationship between economic growth and unemployment for the selected country groups for the era of 1995-2009 were analyzed by a dynamic panel causality test.As a result, contrary to the expectations in Turkey, the relationship between employment and unemployment was found positive for most of the years, and the relationship between economic growth and employment was found negative in some years. The relationship between economic growth and unemployment was determined negative as expected. Moreover, the causality was detected as unidirectional running from unemployment rate to economic growth. Within the analysis of the country groups, it was found that the causality weakened when the development level decreased.