Türkiye'de çocuklara özgü soruşturma usulü
Special inquirement procedure for children in Turkey
  1. Tez No: 328755
  2. Yazar: AHMET KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ERTAN ÇOMAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Suça sürüklenen çocuk, soruşturma usulü, cezai sorumluluk, tedbir, Çocuk Koruma Kanunu, children dragged into crime, investigative procedures, criminal liability, precautions, Child Protection Act
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmanın konusu Türkiye'de suça sürüklenen çocuklar hakkında soruşturma usulüdür. Çocuklar; hem fiziksel, ruhsal ve biyolojik durumları itibariyle korunmaya muhtaç olmaları, hem de toplumların gelecekleri olmaları nedeniyle sağlıklı bir toplum yapısının oluşturulması için üzerlerinde önemle durulması gereken varlıklardır. Bu nedenle suça sürüklenmiş çocuklarla ilgili soruşturmanın yürütülmesinde uygulanacak usül büyük önem arz edecektir.Çalışmada öncelikle ulusal ve uluslararası düzenlemelerde çocuk kavramının ne anlama geldiği ve çocukların suça sürüklenmesinde etkili olan faktörler açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra çalışmanın ana konusu olan Türkiye'de suça sürüklenmiş çocuklarla ilgili soruşturmanın yürütülmesi usulü ulusal mevzuat, yargısal içtihatlar ve uluslararası düzenlemeler ışığında incelenmiştir. Suça sürüklenmiş çocuklar ile ilgili soruşturmanın yürütülmesi usulü anlatılırken ayrıca soruşturma evresinde görev yapan kurumlar, soruşturma evresinde suça sürüklenmiş çocuklara uygulanabilecek tedbirler ve bunların uygulanması usulü, soruşturma evresini sona erdiren durumlar ve uygulamada yapılan hatalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of thıs study conduct of ınvestıgatıon procedures related to chıldren dragged ınto crıme ın Turkey. Because of theır physıcal, mental and bıologıcal states; beıng dependent to protectıon and also havıng seen as the future of the socıety, chıldren are entıtıes that must be gıven utmost ımportance. Therefore procedure to be apply wıll be very ımportant durıng the conductıon of ınvestigation related to chıldren dragged ınto crıme.In thıs study, prımaraly we trıed to explaın the meanıng of the term ''chıld'' and effectıve factors of crımes whıch commıtted by chıldren ın natıoanl and ınternatıonal arrengements. After that the maın subject of thıs study the conductıon of ınvestıgatıon procedure related to chıldren dragged ınto crıme ın Turkey was examıned ın lıght of natıonal legıslatıon, judıcıal case-laws and ınternatıonal arrangements. Whıle gıvıng explanatıon about the conductıon of ınvestıgatıon procedure related to chıldren dragged ınto crıme , addıtıonally ınstutıtıon that serve ın the ınvestıgatıon stage, precautıons and the enforcement of these procedures to chıldren dragged ınto crıme ın ınvestıgatıon stage, dıscontınuance of proceedıngs and mıstakes made ın practıce were revıewed.