Deneysel böbrek iskemi/reperfüzyon hasarında pelargonium sidoidesin etkileri
Effects of pelargonium sidoidesin in the experimental renal ischemia/reperfusion injury
  1. Tez No: 328942
  2. Yazar: SELİME ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Pelargonium sidoides, böbrek iskemi/reperfüzyon hasarı, serbest radikaller, nitrik oksit, antioksidant, Pelargonium sidoides, renal ıschemia / reperfusion ınjury, free radicals, nitric oxide, antioxidant
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETTürkçe adı sardunya olan Pelargonium sidoides; Güney Afrika'da uzun bir süredir geleneksel tıp uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda deneysel iskemi/reperfüzyonun sıçan böbreklerinde yol açtığı oksidatif hasarda; Pelargonium sidoidesin lipid peroksidasyonu, GSH, NO indikatörü olan nitrat/nitrit düzeyleri, böbrek fonksiyonları ve böbrek hasarı üzerindeki etkilerini, etki mekanizmasını araştırmayı amaçladıkHer grupta 8 adet olmak üzere toplam 32 adet 300-350 gram ağırlığında erkek Spraque Dawley sıçan kullanıldı. 1. ve 3. gruplara pelargonium sidoidesin çözücüsü olan etanol 2 ml/kg, 2. ve 4. gruplara da 200 mg/kg pelargonium sidoides 72, 48, 24 saat ve 30 dakika önce gavajla verildi. 3 ve 4. gruplara 60 dk iskemi uygulandı. İskemiden hemen sonra sıçanlar metabolik kafeslere konarak idrarları toplandı ve 24 saat reperfüzyonun ardından anestezi altında kan ve böbrekleri alınarak sakrifiye edildi. Böbrek dokusunda; GSH, MDA, NO düzeyi, serumda; AST aktivitesi, üre, kreatinin, sodyum ve potasyum düzeyleri, idrarda; kreatinin, sodyum düzeyleri ile böbrekte histopatolojik değişiklikler incelendi.Çalışmamızda 1. grup ile 3. grup parametreleri karşılaştırıldığında serum AST, üre, kreatinin düzeyleri, FeNa atılımında, histopatolojik olarak böbrek hasarında ve tübüler kast birikiminde anlamlı artma, glomerüler fonksiyonun bir göstergesi olan kreatinin klirensinde anlamlı azalma görüldü. Grup 3 ile pelargonium sidoides verilen 4. Grup verileri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi.Elde ettiğimiz bulgulara göre; Pelargonium sidoidesin sıçanlarda böbrek iskemi/reperfüzyon hasarında koruyucu etkisinin olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Effects Of Pelargonıum Sıdoıdesın In The Experımental Renal Ischemıa/Reperfusıon InjurySUMMARYPelargonium sidoides, called geranium in Turkish, is widely used in the traditional medicine for a long time in South Africa. In this study, we aimed to investigate the effects and mechanism of pelargonium sidoidesin on lipid peroxidation and kidney functions and damage, glutathione, nitric oxide levels used as indicator of nitrate/nitrite in the experimental ischemia/reperfusion injury.Each group consisted of 8, a total of 32 male Sprague Dawley rats weighing 300-350 g were used. 1. and 3 groups were received ethanol (2 ml/kg) which were used to solve pelargonium sidoidesin. 2 and 4 groups were received Pelargonium sidoides orally (200 mg/kg) at 72, 48, 24 hours and 30 minutes before ischemia. 60 min of ischemia were applied to groups 3 and 4. Immediately after ischemia the rats placed in metabolic cages and urine of the rats were collected. After 24 hours of reperfusion, the rats were sacrificed under anesthesia and the blood samples and kidney tissues were removed. Kidney tissue glutathione, malondialdehyde, nitric oxide levels and serum aspartate aminotransferase enzyme activities, urea, creatinine, sodium and potassium levels and urine creatinine, sodium levels and renal histopathological changes were examined.In our study, when the group 1 and 3 compared, there was a significant increase in the serum AST, urea, creatinine levels, fractional sodium excretion, tubular histopathologic changes and caste accumulation. There was a significant decrease in the creatinine clearance,an indicator of glomerular function. There was no statistically significant differences in the parameters of group 3 and 4 which received pelargonium sidoides.According to these findings, we can conclude that pelargonium sidoidesin could not show any protective effects on renal ischemia/reperfusion injury in rats.