Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne 2007-2011 yılları arasında başvuran meme kanseri tanılı hastaların değerlendirilmesi
Evalution of the patients with breast cancer who admitted to Trakya Universty Research And Training Center In 2007-20011
- Tez No: 328947
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP EKUKLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, mammografi, erken tanı tarama yöntemi, meme kanserinde risk skorlaması, Breast cancer, mammography, screening method for early diagnosis, risk scoring in breast cancer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kanser türleri içinde meme kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen malign tümör olup, kadınlarda görülen tüm kanserlerin yakla?ık % 30?unu olu?turmaktadır. Meme kanserinin sık görülmesi ve erken evrelerde tedavi edilebilir olması önemini daha da arttırmaktadır.Ara?tırmamızın amacı; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Ara?tırma ve Uygulama Merkezi?ne ba?vuran meme kanseri tanılı hastaları inceleyerek, bu hastaların sosyo demografik, klinik özellikleri, risk faktörleri, erken tanı ve tarama yöntemlerini tanımlamaktır.Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Ara?tırma Merkezi Genel Cerrahi, Medikal Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi bölümlerine Ocak 2007-Aralık 2011 tarihleri arasındaki 5 yıllık süre içinde ba?vuran 793 meme kanseri tanılı hasta ara?tırmaya dahil edildi. Bu hastalardan öldüğü tespit edilen 94?ü (% 11,8), ula?ılamayan 92?si (% 11,6) ve ara?tırmaya katılmayı kabul etmeyen 19?u (% 2,4) ara?tırma dı?ında bırakılarak 588 (% 74,1) hastanın dosya verileri kayıt edilerek ve yüz yüze veya telefon ile anket formu uygulanarak ara?tırma yürütüldü. Meme kanseri tanılı hastalardan kentten oturanların 213?ünün (% 51,8), sağlıkgüvencesi olan hastaların 267?sinin (% 49,4), tanı anında 50 ya? ve üzerinde olanların 147?sinin (% 53,8), lise-üniversite mezunu olanların 68?inin (% 63,6) meme kanseri tanısı almadan önce erken tanı tarama yöntemi kullandığı tespit edildi.Ara?tırmaya katılan meme kanseri tanılı hastalardan kentte ya?ayanların, sağlık güvencesi Emekli Sandığı olanların, lise veya üniversite mezunu olanların, 50 ya? ve üzerinde olanların daha fazla erken tanı tarama yöntemi kullandıkları tespit edildi (p< 0.05). 109Yapılan risk skorlamasına göre kadınların % 92?si (505 kadın) dü?ük risk grubunda, % 8?i (42 kadın) orta risk grubunda idi. Orta risk grubundakiler daha fazla erken tanı tarama yöntemi kullanmı?tı (p=0.017).Sonuç olarak; kentte oturanların, eğitim düzeyi yüksek olanların, sağlık hizmetine eri?mekte sorun ya?amayanların daha fazla erken tanı tarama yöntemi kullandıkları tespit edilmi?tir. Erken tanı tarama yöntemi kullanımı ile ilgili durum tespiti yapılması, sorun varsa tespit edilmesi ve çözüm önerileri olu?turulabilmesi için daha kapsamlı çalı?malar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most frequent cancer with a proportion of 30 % in women population in the world. This frequency and curability in the early stages increase the importance of breast cancer.The aim of this study to investigate social, demographic, clinical, risc factors, early diagnosis and treatment of the patients with breast cancer who have admitted to Trakya Universty Research and Training Center.793 patients with breast cancer who have apllied to admitted to Trakya Universty Research and Training Center General Surgery, Medical Oncology, Radiation Oncology in 5 years (January 2007- December 2011) were included to the study. Except 94 patients who were dead (11.8%), 92 patients who were unreacheable (11.6%), and 19 patients who didn?t accept to be included, 588 patients (74.1%) were evaluated by investigating file database, and fill a form by interviewing face to face or on the phone.It was determined that the patients with breast cancer had taken an early diagnosis method with the number of 213 (51.8%) of who lives in the city, 267 (49.4%) of with a health insurance, 79 (68.1%) of with a health insurance which is Emekli Sandığı, 147 (53.8%) of with 50 years old age and older in the diagnosis, 68 (63.6%) of with a high school or university degree.111It was determined that the patients with breast cancer who have included to the study, who lives in the city, with a health insurance which is Emekli Sandığı, with a high school or university degree, with 50 years old age and older, had taken more an early diagnosis method (p< 0.05). Ninety three percent of the women patients (505 women) were in the low risc group and eight percent of the women (42 women) were in the middle risc group. In the middle risc group had taken more an early diagnosis method (p= 0.007).As conclusion, it was determined that who lives in the city, who with a high educational situation, who can reach medical services easily had taken more an early diagnosis method. It is quite needed more comprehensive research study to determine the usage of early diagnosis methods, to establish of the problems and the suggestions for solutions.