Prostat biyopsisinde viyana nomogramı
Vi?enna nomogram in prostate bi?opsy
  1. Tez No: 328946
  2. Yazar: ZAFER DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI METE ÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, prostat biyopsi, Viyana Nomogramı, Prostate cancer, prostate biopsy, Vienna Nomogram
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Prostat kanseri tanısı için yapılan prostat biyopsi uygulamasında kanser yakalama başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri alınacak biyopsi sayısıdır.Yapılan birçok çalışmada, prostat kanseri teşhisi için çeşitli sayıda biyopsiler alınmıştır. Ancak şu ana kadarki çalışmalarda prostat kanseri teşhisi için yapılacak biyopsi sayısı konusunda kesin bir sonuca varılamamıştır. Çalışmamızda standart 10-kor prostat biyopsisi ile Viyana Nomogramına göre alınan prostat biyopsi uygulamasının kanser yakalama başarısını karşılaştırmayı amaçladık.Ocak 2012 -Kasım 2012 tarihleri arasında kliniğimize başvuran 170 hastaya 10 kor prostat biyopsi alındıktan sonra prostat volümü ölçülerek Viyana Nomogramına göre kaç biyopsi alınması gerektiği hesaplanmıştır. Viyana Nomogramına göre eğer 10 kordan daha fazla biyopsi alınması gerekiyor ise bu hastalardan ek biyopsiler alınmış olup Viyana Nomogramı ile 10-kor prostat biyopsisi protokollerinin prostat kanserini saptama oranları karşılaştırılmıştır.Kanser tanısı konan 49 hastaya sadece 10-kor biyopsi yapılmış olunması halinde 46 (%27,1) hastada prostat kanserini yakalanırken, 3 (%1,8) hastada prostat kanserini atlanmış olunacaktı. 10 kor biyopsiye ek olarak Viyana Nomogramına göre biyopsiler alınarak 170 hastanın 49'unda (%28,8) kanser tanısı koyulmuştur.Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara dayanarak prostat kanseri tanısında Viyana Nomogramına göre alınan biyopsi ile 10 kor prostat biyopsisi arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
VIENNA NOMOGRAM IN PROSTATE BIOPSYSUMMARYNumber of biopsy for the diagnosis of prostate cancer will be one of the most important factors affecting the success of cancer detection.In many studies, varying number of prostate biopsy were taken for the diagnosis of prostate cancer. However, studies so far haven?t reached a definitive conclusion on the number of biopsy for the diagnosis of cancer. In our study, we compare the success of cancer detection between standard 10-core prostate biopsy and in accordance the Vienna Nomogram prostate biopsy application.After taken 10 core prostate biopsy of 170 patients in our clinic between January 2012-November 2012, prostate volumes are measured and calculated how many biopsies should be taken by the Vienna Nomogram. According to Vienna Nomogram addition biopsies were taken from the patients who need to biopsy more than 10 cores. Prostate cancer detection rates between Vienna Nomogram and 10-core prostate biopsy protocol is compared.46 (27.1%) patients had prostate cancer are caught correctly by 10-core biopsy, but 3 (1.8%) of prostate cancer patients are omitted in 49 patients was diagnosed cancer. 49 of 170 patients (28.8%) were diagnosed as cancer with biopsies based on according to Vienna Nomogram, in addition to 10 core biopsy.Obtained results in this study revealed no significant difference between 10-core prostate biopsy and biopsy based on Vienna Nomogram for the diagnosis of prostate cancer.