Flavonoidlerin kanser hücrelerine etkisi
Effect of flavonoids on the cancer cells
- Tez No: 329293
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: hesperetin, quercetin, MCF?7, proliferation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bitki kaynaklı flavonoidler, özellikle antiproliferatif ve antioksidan özellikleri taşıması yönüyle son zamanlarda araştırmacıların dikkatini çekmektedir. Hücre kültürü ve deney hayvan çalışmalarıyla, karsinogenezde flavonoidlerin kanser önleyici etkilerinin olduğu ortaya konmuştur. Fakat antikanserojenik olarak değerlendirilen flavonoidlerin halen moleküler etki mekanizmaları anlaşılamamıştır.Çalışmamızda kanser hücresi proliferasyonu inhibitörleri olarak değerlendirilen flavonoid türünde olan, kuersetin (3,3',4',5,7-pentahidroksi flavon) ve hesperetin (3',5,7-trihidroksi?4'-metoksiflavon)'in, MCF-7 meme kanseri hücre serisinde, farklı konsantrasyon ve sürelerde hücre proliferasyonu üzerine etkisini, gerçek zamanlı hücre elektronik algılama sistemiyle (xCELLigence,) ortaya koymayı amaçladık.Bu amaçla hücre kültürü laboratuvarında kuersetin (125, 150, 175, 200, 225, 250 µM) ve hesperetinle (10, 50, 100, 125, 150, 175 µM) muamele edilen MCF-7 hücrelerinin her iki bileşikle de doz ve zaman bağımlı olarak proliferasyonunun inhibisyonu gözlemlendi. Hücrelerin proliferasyonundaki değişiklikler, gerçek zamanlı hücre analizörü (xCELLigence, Roche Diagnostics GmbH, Penzbeerg, Germany) kullanılarak değerlendirildi. Hücre sayısındaki değişiklikler, mikro-elektrot içeren özel hücre kültürü kuyucuklarında, deney süresince her 15 dk'da bir sürekli olarak izlendi. Buna göre 175 µM hesperetin 72. saatten sonra, MCF?7 hücrelerinin proliferasyonunu kontrole göre yaklaşık % 48,8 oranında engellerken, 144.
Özet (Çeviri)
Plant-derived flavonoids has recently attracted the attention of researchers, due to antioxidant and antiproliferative properties. Cell culture and experimental animal studies have been shown to be cancer-preventive effects of flavonoids in carcinogenesis. However, some of the mechanisms of flavonoids are not clear.Quercetin (3,3',4',5,7-pentahidroksi flavone) and hesperetin (3',5,7-trihydroxy-4'-methoxyflavone) are flavonoid compounds. They are evaluated as inhibitors of proliferation of various cancer cells. In our study, we investigated the effect of hesperetin and quercetin with different concentrations and durations to cell proliferation in MCF?7 breast cancer cell line by real-time cell analyzer (xCELLigence).A real-time cell analyzer (xCELLigence, Roche Diagnostics GmbH, Penzbeerg, Germany) was used to evaluate the effects of different doses of hesperetin (10, 50, 100, 125, 150, 175 µM) and quercetin (125, 150, 175, 200, 225, 250 µM) on the proliferation of MCF?7 breast cancer cell line.Changes in the number of cells in special cell culture flasks that containing micro-electrodes was observed continuously every 15 minutes during the experimental period.175 µM hesperetin inhibit rate of 48,8 % the MCF-7 cells with comparedAs a result, hesperetin and quercetin inhibit the human breast cancer cells as dose-time dependent. Studies of the mechanisms of action of flavonoids on cell proliferation will be informative in this regard.