Niğde ili Scoliidae (Hymenoptera:Vespoidea) türleri üzerine sistematik, faunistik ve ekolojik araştırmalar
Systematic, faunistic and ecological studies on Scoliidae(Hymenoptera:Vespoidea) species in Niğde
- Tez No: 329317
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL BAĞRIAÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Scoliidae, Sistematik, Fauna, Ekoloji, Klasik morfometri, Niğde, Türkiye, Hymenoptera, Scoliidae, Systematic, Fauna, Ecology, Traditional morphometry, Niğde, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, 2011 yılı Haziran-Eylül ayları arasında Niğde ilinden toplanan 283 (47 ??,236 ??) Scoliidae örneğine dayanmaktadır. Araştırma bölgesinde; Scoliinae alt familyasına ait 9 tür ve alttür: Colpa klugii (Vander Linden, 1827); Colpa quinquecincta(Fabricius, 1793); Megascolia maculata maculata (Drury, 1773); Scolia hirta (Schrank,1781); Scolia fallax Eversmann, 1849; Scolia sexmaculata (Müller, 1766); Scoliaanatoliae (Osten, 2004); Scolia asiella Betrem, 1935; Scolia fuciformis Scopoli, 1786 tespit edilmiştir. Colpa quinquecincta dışındaki tüm taksonlar Niğde ili Scoliidae faunası için ilk kayıttır. Örnekler teşhis edilmiştir. Türlerin kanat ölçümleri klasik morfometri yöntemleri kullanılarak karşılaştırılmış ve akrabalıkları tespit edilmiştir. İncelenen her taksa içinkanat ve genitalyaların çizimleri yapılmıştır. Türler hakkında sistematik, faunistik, ekolojik, biyolojik ve fenolojik bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study is based on the 283 (47 ??, 236 ??) Scoliidae samples collected in Niğde province between June-September 2011. 9 species and sub-species of Scoliinae subfamily are derived in the studied area; Colpa klugii (Vander Linden, 1827); Colpaquinquecincta (Fabricius, 1793); Megascolia maculata maculata (Drury, 1773); Scolia hirta (Schrank, 1781); Scolia fallax Eversmann, 1849; Scolia sexmaculata (Müller, 1766); Scolia anatoliae (Osten, 2004); Scolia asiella Betrem, 1935; Scolia fuciformis Scopoli, 1786. All the taxa expect for Colpa quinquecincta are first records for Scoliidae fauna in Niğde province. The samples were identified and the wing measurements of the samples were compared using the traditional morphometric methods, and the relationship of the species were identified. The drawings of wings and genitalias were made for each taxa. The systematic, faunistic, ecological, biological and phenological informations of the species were given.