Yeni tip fenol türevli monomerlerin enzim katalizörleriyle oksidatif polimerizasyonu
Oxidative polymerization of a new type phenol-derived monomers with enzyme catalysts
  1. Tez No: 329318
  2. Yazar: SENEM TAPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ŞAHMETLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Enzimatik oksidatif polimerizasyon, horseradish peroksidaz, schiff baz türevi, 2(1(benzilimino)etil)fenol, Enzymatic oxidative polymerization, horseradish peroxidase, schiff base derivate, 2(1(benzylimino)ethyl)phenol
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada öncelikle schiff baz türevi 2-(1(benzilimino)etil)fenol monomeri kondenzasyon reaksiyonu ile sentezlenmiştir ve monomerin kimyasal yapısı UV?vis, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR spektroskopileriyle karakterize edilmiştir. 2-(1(benzilimino)etil)fenol'ün enzimatik oksidatif polimerizasyonu oksitleyici ajan ve katalizör olarak hidrojen peroksit varlığında HRP kullanılarak oda sıcaklığında değişik çözücü ve fosfat tamponlarında (pH: 3, 4, 5, 6, 7, 8) gerçekleştirilmiştir. Optimum şartlar belirlenmiştir. Çalışmalar koyu kahve renkli polimerin, çözücü olarak sulu metanolün kullanıldığı pH: 7 fosfat tamponunda başarılı bir şekilde sentezlendiğini göstermiştir. P(2-(1(benzilimino)etil)fenol)'ün karakterizasyonu UV?vis, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, GPC analiz teknikleri ve tarama hızı çalışması yoluyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study schiff base derivate 2-(1-(benzylimino)ethyl)phenol monomer was firstly synthesized by condensation reaction and the chemical structure of the monomer has been characterized by UV?vis, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR spectroscopies. Enzymatic oxidative polymerization of 2-(1-(benzylimino)ethyl)phenol using horseradish peroxidase (HRP) in the presence of hydrogen peroxide as catalyst and oxidizing agent was carried out in various solvents and phosphate buffers (pH:3,4,5,6,7,8) at room temperature. The optimum conditions were determined. Studies have shown that a dark brown polymer was successfully synthesized by utilizing aqueous methanol as the solvent at pH: 7 phosphate buffer. Characterization of Poly 2-(1-(benzylimino)ethyl)phenol was carried out via UV?vis, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, GPC analysis techniques and study of scan-rate.