Türkiye'de madeni yağ üretiminin, tüketiminin ve kullanma alanlarının incelenmesi
Investigation of the amounts of mineral oil production and consumption together with the usage fields in Turkey
  1. Tez No: 329494
  2. Yazar: SERAL BEKTUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. BAKİ KARAMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol, baz yağ, mineral yağ, sentetik yağ, Petrol, base oil, mineral oil, synthetic oil
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Madeni yağların hammaddesi petroldür. Bu çalışmada petrolün rafinasyon işlemindenbahsedilmiş ve buna ek olarak Türkiyedeki madeni yağ çeşitleri, bu yağların üretim, tüketim miktarları ve kullanım alanları incelenmiştir. Ayrıca madeni yağlara eklenen katıklar da belirtilmiştir. Madeni yağ çeşitleri mineral ve sentetik olarak iki tiptir. Bu tez çalışmasında, mineral ve sentetik yağ arasındaki farklar incelenmiştir. Bu yağlar tekstil makinelerinde işletme şartları altında test edilmiş ve bu yağların özellikleri rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Petrol is the raw metarial of the mineral oils. In this study, the refination process of the petrol have been explaned. In addition to this mineral oil types, the amounts of production and consumption together with the usage fields in Turkey have been examined. The additives in oil have also been mentioned.The types of mineral oils are two kinds as mineral and synthetic. The differences between mineral and synthetic oils have been examined. These oils have also been tested under operation condition on a textile machine and the properties of these oils have been reported.