Binaların ısıtma soğutma enerji tüketimlerinin azaltılması
Reduction of heating cooling energy consumptions in buildings
  1. Tez No: 329591
  2. Yazar: TAMER HAFIZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA BURCU ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Tüketimi, Isı Kaybı, Isı Kazancı, Simülasyon Programı, Bina Yapısındaki İyileştirmeler, Energy consumption, Heat loss and Heat gain, Simulation Program, Amendment of Building Structure
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez kapsamında, İstanbul?un Beykoz İlçesi?ndeki Kanlıca mahallesinde bulunan bir binanın aylık ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacı hesaplanmıştır. Çalışmanın devamında mimari öngörüler doğrultusunda binada iyileştirmeler yapılarak aylık ısıtma soğutma enerji ihtiyacı tekrar hesaplanmıştır. İlk bölümde, Dünya?daki ve Türkiye?deki enerji tüketimini azaltmak için oluşturulan enerji verimliliği yönetmeliklerinden ve binaların enerji performanslarını sertifikalandıran yöntemlerden bahsedilmiştir. Binaların çevreye olan etkilerini bütün olarak değerlendiren, dünyada yaygın değerlendirme yöntemleri olan LEED ve BREEAM?in kriterleri anlatılmıştır. Bu kriterlerin puanlamasında, enerji verimliliğinin en yüksek puan kriteri olduğu vurgulanmıştır. Binaların enerji tüketimlerini hesaplamak için, binanın saatlik iklim verilerine göre ısı kaybı ve kazançlarını hesaplayan bilgisayar destekli simülasyon programları ile bu tez kapsamında kullanılan IES programının ayrıntıları anlatılmıştır. Daha sonraki bölümde, binanın enerji tüketim değerlerini belirleyen ısı kaybı-ısı kazancı hesapları ve bu hesapların temel prensipleri anlatılmıştır. Binada ısıtma soğutma enerji tüketimimini azaltmak amacıyla iyileştirmeler yapılmıştır. Yapılan iyileştirmeler ve etkileri üzerinde durulmuştur. Son bölümde binanın, yapısı ile ilgili yapılan iyileştirmeler, bilgisayar programında modellenerek aylık ve yıllık olarak ısıtma soğutma enerji ihtiyacı hesaplamaları yapılmış ve elde edilen sonuçlar mevcut binanın enerji tüketim değerleri ile karşılaştırılarak enerji tüketimindeki azalma belirlenmiştir. Bu değerlere göre toplam enerji tasarruf miktarı ve CO2 salınım miktarları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy consumption rate has been analyzed for the existing residential building located in Kanlica town, Beykoz, Istanbul. After amendment of building structure, energy consumption analyze has been re-calculated. In the first capter, energy efficiency and performance regolations and energy assessment methods has been mentioned in the World and Turkey, which was launched to reduce energy consumption. LEED and BREEAM criteria have been explained. LEED and BREEAM are well-knownn enviromental assessment methods and assessing total enviromental impact of buildings in the World among many countries. The main weights of these assessment methods are energy section. The highest point can be gained from this section by reducing energy consumption. Computer based simulation programs which analyse energy consumption rates, have been mentioned. These programs calculate heat gain and heat loss values according to hourly weather data. IES software has been explained in detail which was used in this thesis. In the next chapter, heat gain and heat loss calculations and their principles have been explained energy consumption values are based on heat gain and haet loss results. Some amendments have been made in the building structure to reduce energy coonsumptions. These amendments have been explained in detail. In the last chapter, all amendments have been input to the computer model and hourly heat loss and heat gain results have been obtained. Exsisting building energy consumption rates and new building energy consumption rates have been compared and decreases of energy consumptions have been determined. Total energy saving and CO2 emmisions have been indicated.