Türkiye'de girişimciliğin liberal/muhafazakar eksende çözümlenmesi: MÜSİAD örneği
Analysis of entrepreneurship on axis of liberalist/right-winger in Turkey: Sample of MUSIAD
- Tez No: 330121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Muhafazakarlık, Girişimci, Girişimcilik, Homo economicus, Homo İslamicus, Liberalism, Concervatism, Entrepreneur, Entrepreneurship, Homo economicus, Homo İslamicus
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Aydınlanma çağı, liberal değerlerle aklına güvenen insan tipini yaratarak, modernliğin temelini atmıştır. Modern toplumlarda siyasi liberalizm demokrasiye, ekonomik liberalizm ise kapitalizme önayak olmuştur. Girişimcilik, modern toplumlarda kapitalizmin motor gücü olarak görülmektedir. Muhafazakarlık Batı?da liberalizmin savunduğu ?laissez fair? ve laissez passer?a karşı din ve geleneği koyarak toplumsal değişimi en aza indirmeye çalışmıştır. Türkiye?de liberalizm, modernleşme sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkmış, ekonomik alanın canlanması için bir araç olarak işlev görmüştür. Bu nedenle Türkiye'de 1980?lere kadar ekonomik alanda devlet girişimciliği hakim olmuştur. 1980?lerde dünya genelinde ekonomiye neoliberalizm yön vermeye başlamış ve Türkiye ekonomisi neoliberalizmden etkilenmiştir. 1980 sonrası Türkiye'de neoliberalizmin de etkisiyle Anadolu merkezli yeni bir girişimci sınıf ortaya çıktmıştır. Anadolu girişimcileri, İslami değerleri benimsemiş ve girişimci kimliğini İslami değerlere göre inşa etmiştir. Anadolu girişimcileri, MÜSİAD çatısı altında toplanarak örgütlenme yoluna gitmiştir. MÜSİAD, liberal değerleri belli bir yere kadar kabul etmekte ve liberalizmdeki homo economicus yerine homo islamicus?u savunmaktadır. Bu araştırmada, MÜSİAD girişimciliği liberal/muhafazakar eksende çözümlenmiş, 60 MÜSİAD üyesi ile görüşme yapılmış, elde edilen veriler liberal/muhafazakar eksende çözümlenmiştir. Elde edilen verilere göre MÜSİAD Kayseri şubesine üye girişimciler; milli ve dini değerlerde, bireysel görev ve sorumluluklarda, devlet ve mülkiyet konularında muhafazakar tutum; ticari ilişkilerde, teknoloji ve inovasyon konusunda ise liberal tutum sergilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As the age of Enlightenment creates to type of human that relies on mind with liberalistic values, it lays the foundations of modernism. In modern society, when political liberalism takes the lead in democracy, economical liberalism takes the lead in capitalism. The entrepreneurship is seen as engine power of capitalism in the modern society. Conservatism tries to minimize to social upheaval/ social change as putting religion and tradition against ?laissez fair? and ?laissez posser? of defense of liberalism. In Turkey, liberalism emerges as being a part of modernization process and it functions like a tool in order to come to life economic field. Therefore, the government entrepreneurship dominates in economic field until 1980s in Turkey. In 1980s, neoliberalism gets to direct to economy in the worldwide and economy of Turkey is impressed by neoliberalism. After 1980 in Turkey, Anatolian centred a new entrepreneurs adopt Islamic values and construct to entrepreneur identity according to Islamic values. Anatolian entrepreneurs go to the way of organization as bringing together under the roof of MUSIAD (independent industrialists and businessmen association). MUSIAD accepts liberalistic values until some point and defends to homo islamicus instead of homo economicus on liberalism. In this research, entrepreneurship of MUSIAD is solved on axis of liberalist/ right-winger, is interviewed with 60 members of MUSIAD and is solved the obtained data on axis of liberalist/rightwinger. According to the obtained data, for Kayseri branch and for entrepreneur member, MUSIAD is seen to adopt a right-winger attitude on the point of national and religious values, individual duty and responsibility and point of state and point of property; it is seen vto adopt a liberalistic attitude on the point of business connection, the point of technology and innovation.