Boşanma sürecindeki çiftlerin otomatik düşünceleri ile aile ve evliliğe ilişkin inançlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
The exploration of the relationship between automatic thoughts and beliefs about family and marriage of the couples who are at the divorce process
- Tez No: 330195
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA AYSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Automatic thoughts, Tradition, Belief
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada boşanma aşamasındaki bireylerin otomatik düşünceleri ile aile ve evliliğe ilişkin inançlar arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada betimsel türde tarama (Survey) modeli kullanılmıştır.Araştırmanın örneklemini İzmir Adliyesi Aile Mahkemeleri'ne boşanmak için başvuran bireyler arasından tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen bireyler oluşturmaktadır.Örneklem 180 kişiden oluşmaktadır.Araştırmada S.D:Hollan ve P.C. Kendall,(1980) tarafından geliştirilen ?Otomatik Düşünceler Ölçeği? , Sakallı-Uğurlu (2002) tarafından geliştirilen Aile ve Evliliğe İlişkin Geleneksel İnanışlar Ölçeği ile bazı değişkenler ve bireylerin boşanma sebeplerine ilişkin bilgi toplanması amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan `Demografik Bilgi Formu' kullanılmıştır. Elde edilecek verilerin analizinde SPSS 16,0 istatistik paker programından yararlanılacaktır.Araştırma sonucunda otomatik düşünceler ile aile ve evliliğe ilişkin geleneksel inanışların ilişkilendirilebileceği saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : Otomatik Düşünceler, Gelenek, İnanç.
Özet (Çeviri)
In the research the exploration of the relationship between automatic and beliefs about family and marriage of the couples who are at the divorce process is purposed.In the reseach descriptive type of survey model has been used.The samples of research has been established among the individuals ? selected by randomly sampling ? who applied in order to divorce to İzmir Judiciary Family Court. Sampling has been consisted of 180 people.In the research, ?Automatic Thoughts Questionnarie? which is developed by S.D:Hollan and P.C. Kendall, (1980) ; ?Traditional Beliefs About Marriage and The Family Questionnarie? with some of the variables developed by Sakallı ? Uğurlu (2002) , and ?Demographic Information Form? which is prepared by the reseacher in order to gather information related to the reasons of the individuals who are at the divorce process have been used.At the analysis of the obtained datas it is going to be utilized from SPSS 16,0 statistical packer program.As a result of the investigation, it is fixed that automatic thoughts can be associated with the beliefs about family and marriage.