2001 yılından sonra Türkiye'de medya iktidar ilişkileri ve gazeteci pratiklerine yansıması
The relationship between media and politics after 2001 in Turkey and effects practices of journalists
- Tez No: 330287
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİLER DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya, gazetecilik, gazeteci pratikleri, gazeteci kimliği, patronaj, medyanın ekonomi politiği, Media, journalism, journalistic practices, journalistic identity, patronage, economy politics of media
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Türkiye?de 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrasında medya sektöründe yaşanan dönüşümü ve AKP Hükümeti ile medya arasındaki ilişkilerin şekillendirdiği medya ortamını konu alan bu çalışma, bu medya ortamının gazetecilerin pratiklerine etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın girişinde Türkiye?de medya dışı sermayenin medyaya yönelmeye başladığı 1980?li yıllarda yaşanan hızlı değişimin nedenleri ve sonuçları ortaya konduktan sonra günümüz Türk medyasının yapısı ve bu yapı içinde yer alan gruplar hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Ardından, 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz sonucu medya sektörünün sahiplik yapısında meydana gelen dönüşüm ortaya konmuş, Son 11 yıl içinde medyaya giren yeni sermaye gruplarının özellikleri, siyasi iktidar ile olan ilişkileri anlatılmıştır. Daha sonra AKP Hükümeti ile medya arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilerin gazetecilik mesleğine etkileri somut örneklerle aktarılmıştır. Araştırmanın özgün bölümünü gazetecilerden seçilmiş 15 kişiyle yapılan görüşmeler oluşturmaktadır. Bu görüşmelerle AKP Hükümeti döneminde medya ile iktidar arasındaki ilişkilerin gazetecilerin pratiklerine etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study displays that how economical crise in 2001 in Turkey and political relations between AKP and media forced media to change, and how this changes effect the professional practices of journalists and their self perceptions. In the begining of the study there is a detailed information about the structure of the Turkish media and business groups which have entered to this business after the 1980?s, the milestone date of the media, that business groups out of media has begun invest in this area. After these overall framework consequences of the changes of ownership structure in the media are analysed. Following this analyses, the relationship between media and AKP goverment and the effects of the professions of journalism was questined through the concrete and current examples in sector. Included in the original part of the research method, 15 journalists were determined for interwiews and it was completed. It is explained with this interviews, that relationship between AKP and media has some concrete result on the practises of journalists and their perceptions as their self identity.