Avrupa Birliğine (AB) uyum süreci kapsamında ülkemizdeki entegre havza yönetimi çalışmaları ve mevcut durumun incelenmesi
European Union (EU) compliance process integrated watershed management studies and current situation in Turkey under investigation
  1. Tez No: 330705
  2. Yazar: AYŞE CANSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havza, Su Çerçeve Direktifi, entegre havza yönetimi, nehir havza yönetimi planları, G2G eğiticilerin eğitimi, su kanunu, Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Yönetim Heyeti, Basin, the Water Framework Directive, integrated watershed management, river basin management plans, training of trainers G2G, water law, Water Management Coordination Committee, Watershed Management Board
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmada, Avrupa Birliği?ne (AB) uyum süreci kapsamında ve entegre havza yönetimi ile ilişkili olarak Türkiye`de yapılan çalışmaların (makale, tez, dergi, çalıştay, proje, kongreler, sempozyum vb.) derlenip değerlendirilmesinin yapılması; bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığı (Orman ve Su İşleri Bakanlığı) tarafından atılan adımların/yapılan çalışmaların ortaya konulması; AB ülkelerinden Fransa, İngiltere, İspanya ve diğer ülkelerdeki havza yönetimi örneklerinin incelenip değerlendirilerek Türkiye için bu kapsamda yapılması gereken çalışmalar hakkında önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Genel hatlarıyla bu çalışmada: Havza, entegre havza yönetimi, Su Çerçeve Direktifi (SÇD), havza sınırı kavramları ve benzeri konular açıklanmaştır. Entegre havza yönetimi için havzada incelenecek alt başlıklar belirtilmiştir. AB üye ülkeleri Fransa, İngiltere ve İspanya başta olmak üzere diğer ülkelerdeki havza yönetim şekilleri belirtilmiştir. Bu bağlamda ülkemizde, havzalardaki mevcut durum ifade edilmiştir. Türkiye?nin AB?ye uyum süreci kapsamı için yapılan kanun ve yönetmelikler, kurum/kuruluşlar bazındaki kurumsal yapılanmalar, proje ve uygulamalar ortaya konulmuştur. Ülkemizde, havza yönetimi ve suyun etkin bir şekilde yönetimi için sorunlar belirtilip önerilerde bulunulmuştur. Konu ile ilgili yazılı ve görsel; makale, tez, dergi, çalıştay, proje, kongre, sempozyum, haber vb. çalışmalar için literatür çalışması yapılmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve ilgili diğer internet siteleri düzenli takip edilmiş ve ilgili sitelerden bu çalışmalarda yararlanılmıştır. Türkiye?de bu konudaki; kanun, yönetmelik, kurum ve kuruluşlar bazında yapılmış olan düzenlemeler, projeler ve benzeri uygulamalar belirtilmiştir. Bu konu ile ilgili olarak Türkiye?de bugüne kadar yapılmış olanlar ve yapılması planlanan çalışmaların genel bir değerlendirmesi yapılarak; çizelge ve şekil halinde sunulmuştur. Havza Yönetimi?nde; öncelikli olarak il/ilçe sınırları ile DSİ tarafından 25 havza için belirlenmiş olan havza sınırları örtüştürülmelidir. Su ile ilgili kurum/kuruluşların havza yönetimi için SÇD, havza, havza yönetimi, bütüncül ve sürdürülebilirlik, vb. gibi unsurlar benipseyip ortak bir dil oluşturmaları gerekmektedir. Kurum/kuruluşlar arasındaki çakışma/örtüşmelerin giderilip; ülkemizde su kaynaklarının bütüncül havza yönetimi anlayışı çerçevesinde yönetilmesi için Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Yönetimi Yönlendirme Kurulu, Havza Yönetimi Üst Heyeti ve Havza Yönetim Heyeti oluşturulmuştur. Bu kurul ve heyetlerdeki kurum/kuruluşların arasındaki koordinasyon sağlanmalı ve ortaya çıkması muhtemel çakışmalar giderilmelidir. AB?ye uyum süreci kapsamındaki Su Kanunu, diğer yönetmelik taslakları ve SÇD?nin gerektirdiği diğer direktifler ivedilikle çıkarılmalı ve yasal yapılanmadaki boşluklar biran önce giderilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the scope of the process of harmonization with the EU and Turkey in relation to integrated watershed management studies (articles, theses, magazines, workshops, projects, conferences, symposia, etc.). Compiled to evaluate, in this regard the Ministry of Environment and Forests (Forest and the Department of Water Affairs) the steps taken by / to reveal the work of the EU countries, France, England, Spain and other countries, watershed management, review and evaluation of samples in Turkey are examined in this context to make recommendations about the work. In general / outlined in this study: the basin, integrated watershed management, the Water Framework Directive and other relevant issues in the basin margin açıklanmaştır concepts. Integrated watershed management in the basin will be examined for the specified sub-headings. EU member states, France, Britain and other countries, especially in Spain, described as watershed management. In this regard, the current situation in the watershed, unless otherwise indicated. For the scope of Turkey's EU accession process, laws and regulations, institutions / organizations-based institutional structures, projects and practices have been introduced. In our country, watershed management and water issues must be given to the effective management of suggestions were made. Visual and written on the subject, journal articles, theses, magazines, workshops, projects, congresses, symposia, news and so on. the literature was conducted for studies. Department of Water Affairs and Forestry, Directorate General of Water Management and other related internet sites were used in these studies were followed up regularly. Turkey, in this regard, laws, regulations, institutions and organizations that have been made on the basis regulations, projects and similar applications indicated. First in Turkey to date on this topic, and made a general assessment to be conducted, are presented in tables and figures. Watershed Management as a priority for the realization of the city / town limits örtüştürülmelidir watershed boundaries. Water-related institutions / organizations for the WFD river basin management, watershed, watershed management, integrated and sustainability, and so on. should establish a common language elements such as benipseyip. Institutions / organizations overlap between / overlap is resolved in our country for the management of water resources within the framework of integrated watershed management approach, the Coordination Council for Water Management, Watershed Management Steering Committee, the Board of the Upper Watershed Management and Watershed Management Board oluştutulmuştur. Heyetlerdeki this board and institutions / organizations and the emergence of possible conflicts between the co-ordination should be ensured removed. The process of harmonization with the EU under the Water Act and other regulations, drafts and other regulations required by the WFD should be removed immediately and rectified as soon as possible gaps in the legal embodiment.