Çevreyi algılama sistemi inhibitörü olarak tasarlanan de novo moleküllerin Pseudomonas Aerugınosa nın biyofilm üretimi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of effects of novel quorum sensing inhibitory molecules on Pseudomonas Aeruginosa over biofilm production
  1. Tez No: 330800
  2. Yazar: CAHİT BURAK KÜÇÜKİĞCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN TINAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevreyi algılama, biyofilm, AHL türevleri (U65, U77, U92), Quorum sensing, biofilm, AHL derivatives (U65, U77, U92)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Birçok Gram negatif bakteri N-açil-homoserin lakton (AHL) türevi sinyal moleküllerini kulanarak birbirleriyle iletişim kurarlar. Çevreyi algılama (quorum sensing-QS) sistemi olarak adlandırılan bu olay bakterilerde biyolüminesans, antibiyotik biyosentezi, konjugasyon, virulens faktörlerin üretimi, biyofilm oluşumu, pigment üretimi gibi çeşitli fizyolojik işlemlerin düzenlenmesinde kullanılır. Bu yüzden bu sistemin bloke edilerek bakterilerin hastalık yapma yeteneklerinin sonlandırılması önemli bir çalışma konusudur. Bu çalışmada açil homoserin lakton benzeri bileşiklerin (U65, U77, U92) U65 AHL analoğu için 3mM?da P-7 klinik izolatında %40 oranında inhibisyona, P-4 klinik izolatında %47 oranında inhibisyona neden olmuştur. 1,5mM?da P-7 ve P-4 klinik izolatlarında %30 oranında inhibisyona neden olmuştur. U77 AHL analoğu için 3mM?da P-4 klinik izolatında %61 oranında inhibisyona 1,5mM?için P-4 klinik izolatında %50 oranında, 0,75mM için P-4 klinik izolatında %36 oranında inhibisyona neden olmuştur. U92 AHL analoğu için 3mM?da P-1 klinik izolatında %49 oranında inhibisyona, 0,75mM için P-10 klinik izolatında %35 oranında inhibisyona neden olmuştur. Çalışma U65, U77 ve U92? nin etkili bir şekilde biyofilm üretimini inhibe ettiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Several Gram-negative bacteria able to communicate with each other using N-acyl homoserine lactone signal molecules. This process known as quorum sensing is used to controlling biolumunescence, antibiotic production, conjugation, production of virulence factors, biofilm formation, pigment production bacteria. Thus blocking this system has been attracted to attenuate bacterial pathogenesis by interfering with quorum sensing systems. In this study acyl homoserine lactone similary compound (U65, U77, U92) U65 AHL at 3mM for P-7 %40 inhibition and P-4 %47 inhibition caused. 1,5mM P-7 and P-4 for %30 inhibition caused. U77 AHL at 3mM for P-4 %61, at 1,5mM for P-4 %50 inhibititon, at 0,75mM P-4 for %36 inhibition caused. U92 AHL at 3mM for P-1 %49 and at 0,75mM for P-10 %35 inhibiton caused. Our results indicated that U65, U77 and U92 showed strong inhibitory effect on biofilmproduction.