Keşfî Çelebi ve Mevlid'i: İnceleme-metin
Keşfi Çelebi and his Mevlid: Analysis-text
- Tez No: 330922
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET KUZUBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, Mevlid, Keşfî Çelebi, Hz. Muhammed, Vesîletü'n-necât, Classical Turkish Literature, Mevlid, Keşfi Celebi, Prophet Mohammed, Vesiletü?n-necat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
İslâmî Türk edebiyatı türlerinden biri olan mevlid, Hz. Peygamber'in başta doğumu olmak üzere hayatının çeşitli safhalarını övgü ile dile getiren eserlerdir. Süleyman Çelebi'nin kaleme almış olduğu Vesîletü'n-necât'ın tesiriyle şairlerimiz, hem dinî hassasiyetleri hem de Hz. Peygamber'e duydukları sevgi, saygı ve bağlılığı ifade etmek, O'ndan şefaat istemek amacıyla bu türde eserler yazmışlardır. Türün müstakil bir şekilde ortaya çıktığı 15. yüzyıldan günümüze kadar onlarca mevlid kaleme alınmıştır. Bunlardan birisi de Keşfî Çelebi'nin Mevlid'idir.Bu çalışmada mevlid kavramı ve İslâmî Türk edebiyatında kaleme alınmış mevlid metinleri ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra Keşfî Çelebi'nin Mevlid'i üzerinde durulmuştur. Daha sonra Süleyman Çelebi'nin eseri Vesîletü'n-necât ile çalışmamızın konusunu oluşturan eserin mukayesesi yapıldıktan sonra Keşfî Çelebi'nin Mevlid'inin transkripsiyonlu metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mevlid, one of the kinds of Islamic Turkish literature is work that mentions especially the birth of Prophet Mohammed and various stages of his life with praise. With the effect of Vesiletü?n- necat written by Suleyman Celebi, our poets have written these sorts of works in order to express both religious sensitivities and their love, respect for and loyalty to Prophet Mohammed and ask intercession of him. Numerous mevlids have been written from 15. century when the type emerged separately to today. One of these mevlids is Keşfi Celebi?s Mevlid.In this work, after general information about the concept of mevlid and mevlid texts written in Islamic Turkısh literature is given, Mevlid of Keşfi Celebi is dwelt on. After the work consisting of the subject of our study is compared with the work Vesiletü?n-necat of Suleyman Celebi, the text with transcription of Keşfi Celebi?s Mevlid is given.