Türkülerde gök ve gök unsurları ile ilgili inançlar
Beliefs about sky and elements of the sky in the folk song
- Tez No: 330923
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkü, Gök, Gök Unsurları, Kültür, İnanç, Folk Song, The heavens, Elements of the heavens, Culture, Belief
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışmada gök ve gök unsurları ile ilgili inançların halk kültürü ürünlerimizden olan türkülerimizde ele alınışı incelenmiştir.Halk kültürü ürünlerinin halkın ortak duygu ve düşüncelerini dile getirmeleri bakımından Türk kültürünün korunmasında, yaşatılmasında önemli işlevleri vardır. Kültür sahasında her ne varsa, onların hepsinin yansımalarını sözlü kültür ortamında bulmak mümkündür.Türküler halk kültürünü en iyi yansıtan sözlü kültür ürünlerindendir. Yüzyıllardır türkü söyleyen Türk halkı ?Türküz, türkü çığırırız? demiş ve tüm kültürel birikimlerini türkülerine yansıtmıştır. Bu kültürel birikimlerin içinde en geniş yer tutanlardan biri de gök ve gök unsurları ile ilgili inançlardır.Gökyüzü her zaman insanoğlunun ihtişamına kapıldığı bir yer olduğu için her millet ve kabilenin gökyüzünü içine alan bir mitolojisi olmuştur. Türklerde gök ile ilgili inançlar hem eski Türk dininin hem de İslamiyet'in etkisiyle oluşmuştur ve bu inançlar halk kültürünü en çok yansıtan edebiyat ürünlerimizden olan türkülerimizde de oldukça işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is investigated how the heavens and the beliefs related to the elements of the heavens are handled in Türküs, which are products of our folk culture.Since they put into words the folk?s common feelings and thoughts, folk culture products have an important function in preserving and maintaining Turkish Culture. Whatever there are in cultural domain, it is possible to find their reflections in oral culture.Türküs are among oral cultural products reflecting folk culture the best. Turkish People, singing Türkü for ages, said We are Turks, we sing Türkü and reflected its all cultural accumulations in Türküs. In these cultural accumulations one of the accumulations having the widest space is heavens and the beliefs related to the elements of the heavens.Since the heavens is the place where people fascinated, each nation or tribe has mythos related with the heavens. In Turks the beliefs regarding heavens is formed both with the effect of old Turkish religion and Islam and these beliefs are considerably handled in Türküs which is one of the literary genres reflecting the folk culture the most.