Glokom olgularında dört farklı cihazla ölçülen göz içi basınçlarının karşılaştırılması ve merkezi kornea kalınlığı ile ilişkileri
Comparison of intraocular pressure measurements using four different devices and its relation with central corneal thickness in glaucoma patients
  1. Tez No: 331259
  2. Yazar: ABDULGANİ KAYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAL ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, Goldmann aplanasyon tonometresi, tonopen tonometre, nonkontakt tonometre, merkezi kornea kalınlığı, Glaucoma, Goldmann applanation tonometer, tonopen tonometer, noncontact tonometry, central corneal thickness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Abdulgani Kaymaz, Glokom Olgularında Dört Farklı Cihazla Ölçülen Göz İçi Basınçlarının Karşılaştırılması ve Merkezi Kornea Kalınlığı ile İlişkileri. Uzmanlık Tezi, Bolu, 2013. Glokom göz içi basıncı (GİB) artışı, optik sinir başında (OSB) çukurlaşma ve atrofi, ilerleyici görme alanı kaybı ile seyreden bir optik nöropatidir. Glokomda artmış GİB; tanı, sınıflandırma ve hastalık takibinde yol gösteren en önemli göstergedir. Bu nedenle GİB'nin doğru ve güvenilir ölçümü gereklidir. Glokomun seyri boyunca görmede meydana gelen fonksiyonel kaybı perimetri ile tespit etmek mümkündür. Ancak, saptanabilir görme alanı (GA) kaybı meydana gelmeden önce, önemli oranda hücre kaybı gerçekleşmektedir. Bu nedenle, araştırmacılar glokomun erken tanısını sağlayacak daha yeni ve güvenilir yöntemleri araştırmaktadır. Çalışmamızda glokom tanısı almış olgularda; Goldmann aplanasyon tonometresi (GAT), Tonopen tonometre (Tonopen Avia) ve nonkontakt tonometreler (NKT) (Canon TX-10 ve TX-20P) ile ölçülen GİB değerlerini kıyaslayarak, bu cihazlarla ölçülen GİB?nin merkezi kornea kalınlığı (MKK) ile ilişkilerini araştırdık. Toplam 67 hastanın 37`si erkek (% 55,2), 30`u kadın (% 44,8) olup, yaş ortalaması 64,09±8,017 idi. Primer açık açılı glokomlu (PAAG) hasta sayısı 46 (% 68,7), psödoeksfoliyatif glokomlu (PEG) hasta sayısı 21 (% 31,3) idi. Çalışmamızda NKT TX-10 ve TX-20P GİBstd (Merkezi kornea kalınlığına göre düzeltilmemiş Canon TX-20P GİB ölçümü) cihazları ile ölçülen GİB sonuçlarıyla MKK arasında istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyde ilişki saptandı (sırasıyla TX-10 r=0,285, p=0,019, TX-20P GİBstd r=0,326, p=0,007). NKT TX-20P GİBcor (Merkezi kornea kalınlığına göre düzeltilmiş Canon TX-20P GİB ölçümü), Tonopen ve GAT ile ölçülen GİB değerleri ile MKK arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (TX-20P GİBcor p=0,825, Tonopen p=0,980 ve GAT p=0,740). GAT ile Tonopen (p=0,705) ve TX-10 ile Tonopen (p=0,104) cihazlarıyla ölçülen GİB değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak NKT cihazları ve Tonopen ile ölçülen GİB değerleri GAT ile ölçülen değerlere göre daha yüksek saptanmıştır. Canon TX-10 ve Tonopen ile ölçülen GİB değerleri GAT ile ölçülene göre hafif yüksek olmasına rağmen (sırasıyla yaklaşık olarak 1,5 mmHg ve 1,8 mmHg), % 95?lik güvenilirlik aralığı değerleri (sırasıyla 5,5 mmHg ve 5,6 mmHg) klinik olarak kabul edilemeyecek düzeylerdeydi. Canon TX-20 GİBstd ve TX-20P GİBcor ile ölçülen GİB değerleri, GAT ile ölçülen GİB değerlerine göre oldukça yüksek değerler vermekte (sırasıyla yaklaşık olarak 3 mmHg ve 3,5 mmHg) ve bu değerler klinik olarak kabul edilebilir düzeylerde değildir. MKK ile GAT, Tonopen ve Canon TX-20P GİBcor ile ölçülen GİB değerleri arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). NKT Canon TX-10 ve NKT Canon TX-20P GİBstd ile ölçülen GİB değerleriyle MKK arasında pozitif yönde orta derecede korelasyon saptandı (sırasıyla TX-10 r=0,285, p=0,019, TX20-Pstd r=0,326, p=0,007).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Abdulgani Kaymaz, Comparison of Intraocular Pressure Measurements Using Four Different Devices and Its Relation with Central Corneal Thickness in Glaucoma Patients. The Master Thesis, Bolu, 2013. Glaucoma is an optic neuropathy associated with intraocular pressure (IOP) elevation, optic nerve head (ONH) pitting-atrophy and progressive visual field loss. Elevated IOP is the most important indicator in the diagnosis, classification and follow-up of glaucoma. Therefore, accurate and reliable measurement of IOP is needed. Functional loss of vision that is occurred during the course of glaucoma can be detected by automated perimetry. Significant cell loss precede the detectable visual field (GA) in glaucoma patients. Therefore, researchers has been investigated newer and more reliable methods of early diagnosis of glaucoma. In our study, we compared the IOP measurements using Goldmann applanation tonometry (GAT), Tonopen tonometer (Tonopen Avia) and noncontact tonometer (NCT) (Canon TX-10 and TX-20P) and the relationship with IOP measured by these devices and central corneal thickness (CCT) in glaucoma patients. The study included 67 patients [37 male (55.2%) and 30 women (44.8%)] with a mean age of 64.09±8.017. 46 (68.7%) patients had primary open angle glaucoma (POAG) and 21 (31.3%) patients had pseudoexfoliative glaucoma (PEG). In our study, the IOP values that were measured using NCT TX-10 and TX-20P IOPstd (IOP measurement of Canon TX-20P, which was not corrected according to central corneal thickness) had statistically moderate and significant correlation with CCT (respectively, TX-10 r = 0.285, p = 0.019, TX-20P IOPstd r = 0.326 p = 0.007). The IOP measurements of NCT TX-20P IOPcor (IOP measurement of Canon TX-20P, which was corrected according to central corneal thickness), Tonopen and GAT did not correlate significantly with CCT (TX-20P IOPcor p=0,825, Tonopen p=0,980 ve GAT p=0,740). There was no statistically significant difference between the IOP values that were measured using GAT and Tonopen (p = 0.705) and TX-10 and Tonopen (p = 0.104). As a result, IOP measurements of NCT and Tonopen were higher than the IOP measurements of GAT. Although IOP measurements of Canon TX-10 and Tonopen were slightly higher than GAT (approximately 1.5 mmHg and 1.8 mmHg, respectively), 95% confidence interval value had clinically unacceptable amplitude (5.5 mmHg and 5.6 mmHg, respectively). The IOP measurements of Canon TX-20P IOPstd and TX-20P IOPcor gives considerably higher than GAT (respectively about 3 mmHg and 3.5 mmHg) and these values were not clinically acceptable. There was no relationship between CCT and the IOP measurement using GAT, Tonopen and Canon TX-20P IOPcor (p> 0.05). A moderate positive correlation was found between CCT and IOP measurement using NCT Canon TX-10 and NCT Canon TX-20P IOPstd (r=0.285, p=0.019 and r=0.326, p=0.007, respectively).