Çukurova bölgesinde leptospirosis insidansının tespiti
The Detection of the incedence of leptospiral infections in Çukurova region
  1. Tez No: 33137
  2. Yazar: REMZİYE EBRAHİMİ SADR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT YİĞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: L.icteroRGA, L.patoc, L.grippomoskova, Leptospira and microaglutination test, Weil disease IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÇUKUROVA BÖLGESİNDE LEPTOSPIROSIS INSIDANSININ TESPİTİ I.OZ Bölgemizde Leptospira enfeksiyonlarının prevalansı ile predominant serotipleri tespit etmek amacı ile planlanan bu çalışmada 13'ü Leptospirosis klinik tanılı hasta, 112'si de sağlıklı asemptomatik tanm işçilerinden alınan toplam 125 serum örneği mikroaglütînesyoR tekniği (MAT) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca, hasta grupta yer alan 13 vak'adan serum örnekleri ile birlikte BOS ve idrar örnekleri alınarak karanlık saha mikroskobunda incelenmiştir. Hnsî2- grubundaki örneklerin 9 (%69)'u ile kontrol grubundaki örneklerin 5 (%4.3>'inde Leptospira antikor cevabı tespit edilmiştir. Karanlık saha mikroskobu ile hasta grubunda yer alan 9 (%69) vak'a leptospirozis olarak değerlendirilmiş olup bu hastaların tamamı MAT ile seropozitif bulunmuştur. Bölgede predominant serotipin hasta grubunda %100, asemptomatik grupta %80 oranında L.icteroRGA olduğu, 1 (%11)'i hasta, 1 (%20)'i de kontrol olmak üzere 2 kişide L.icteroRGA ile birlikte L.grippomoskova Ve karşı antikor cevabı görüldüğü tespit edilmiştir. Anahtar sözcük: L.icteroRGA, L.patoc, L.grippomoskova, Leptospira ve Mikroaglütinasyon testi, weil hastalığı III
Özet (Çeviri)
THE DETECTION OF THE INCIDENCE OF LEPTOSPIRAL INFECTIONS IN ÇUKUROVA REGION II. ABSTRACT The intent of this study was to detect the prevalence of Leptospira! infections and to investigate predominant serotypes in our Çukurova region. For this purpose a total of 125 serum samples taken from 13 patients clinically diagnosed Leptospirosis and 112 healthy farmer were evaluated by Microaglutination test (MAT). In addition, serum samples, CSF and urine specimens of 13 patients were examined by dark-field microscope. Antibody response to Leptospira were determined in 9 (%69) serum samples of patient group and 5 (4.3%) serum samples of control group. In the patient group, 9 (69%) cases who were also found to be seropositive by MAT were considered as Leptospirosis by dark-field microscopy. It was shown that the predominant serotype was L.icteroRGA with rates of 100% in patient to group, 80% in asemptomatic group. In two serum samples which from 1(11%) patient.?": d non-patient person 1 (20%) were seen positive for antibody response to L.orippomoskova V and L.icteroRGA.