Acne Vulgaris'te Propionibacterium Acnes'in önemi
The Importance of P.acnes in Acne vulgaris
- Tez No: 33136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: P.Acnes, Acne vulgaris, API20 A
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ACNE VULGARIS'te P.ACNES'in ÖNEMİ I. ÖZ Akne vak'aları ile P.acnes'in etyolojik ilişkisini tespit etmek amacı ile planlanan bu çalışmada 48 kız, 62 erkek 110 hastadan alınan akne materyali bakteriyolojik metodlar ile değerlendirilmiştir. P.acnes izolasyonunda selektif kanlı agar ve thioglucolate'lı agar besiyerleri kullanılmış, ayrıca, her örnek diğer muhtemel bakterilerin izolasyonu için de kanlı agar ve endo agar besiyerlerine ekilmiştir. Örneklerin 20 (%41,7)'si kız, 35 (%56.4)'i erkek hastaya ait olmak üzere toplam 55 (%50)'inde P.acnes izole edilirken, 31 (%28. 1 ) örnekte Staphylococcus aureus 3 (%2.7) örnekte de difteroidler izole edilmiştir. P.acnes izole edilen örneklerin her iki cinsiyette 10-19 yaş grubunda 49 (%89) örnek ile yoğunlaştığı görülmüştür. İzole suşların hızlı identifikasyonunda API20 A sisteminin son derece duyarlı ve tatminkâr sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Anahtar Sözcük: P.Acnes, Acne vulgaris, API20 A
Özet (Çeviri)
THE IMPORTANCE OF P.ACNES IN ACNE VULGARİS II. ABSTRACT This study was aimed to detect relationship between Acne vulgaris and P.acnes. Specimens obtained from 110 patients (48 females, 62 males) with acne vulgaris were elavuated by bacteriological methods. Sellective blood agar and thioglucolate media were used for the isolation of P.acnes, Furthermore each sample was inoculated on to blood agar and endo agar plates for the isolation of other possible bacteria. In this study P.acnes was isolated in 55 (50%) patients (20 female-41.7%, 35 male-56.4%). Other important bacteria such as S. aureus, difteroids were isolated with lower frequency than P.acnes as 28.1% and 2.7% respectively in patients group. Isolation of P.acnes from samples were most seen in 10-19 age group in both sexes (49 samples-89%). API20 A system was used as a rapid, sensitive and satisfactory identification system for P.acnes.