Türkiye kayak milli takımları alp disiplini ve kuzey disiplini sporcularının antropometrik ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması
Turkey national teams alpine skiing nordic skiing athletes and comparison of anthropometric and physiological characteristics
  1. Tez No: 331417
  2. Yazar: VAHDET ALAEDDİNOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Alpine Discipline, Nordic Discipline (Cross Country) Slalom, Sprint Races, Performance, Anthropometry, Physiology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Alaeddinoğlu, V. Türkiye Kayak Milli Takımları Alp Disiplini ve Kuzey Disiplini Sporcularının Antropometrik ve Fizyolojik Özelliklerinin Karşılaştırılması. Dumlupınar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı programı, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya. 2012 Bu çalışmanın amacı Türk Kayak Milli Takımlarında yer alan genç erkek kayakçıların antropometrik ve fizyolojik özelliklerinin araştırılmasıdır. Sporcuların patlayıcı güç, dayanıklılık ve vücut yağ yüzdelerinin araştırılmasıdır.Bu araştırmaya 15-30 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen Milli Takım Güç Geliştirme kampına seçilen 15 Kuzey Disiplini (Kayaklı Koşu), 13 Alp Disiplini sporcusu katılmıştır. Ölçümler alınırken Kayak Milli Takım antrenman programına bağlı olarak antropometrik ve fizyolojik parametreleri karşılaştırılmıştır. Alınan ölçümlere göre Kayaklı Koşu kayakçılarının yaş ortalaması 19,5±2,3, Alp Disiplini kayakçılarının yaş ortalaması 20,5±3,5 olarak belirlendi. Kayaklı Koşu kayakçılarının ağırlık değerleri 67,1±5,1 kg, Alp Disiplini kayakçılarının ağırlık değerleri 66,8±10,1 kg olarak belirlendi. Yapılan ölçümlerde Kayaklı Koşu kayakçılarının boy ortalaması 173,7±6,76 cm, Alp Disiplini kayakçılarının boy ortalaması 173,7±6,59 cm olduğunu gösterdi. Fizyolojik değerlendirmelerde göğüs bölgesi yağ değeri Alp Disiplini sporcularının 6,29±1,01 mm, Kayaklı Koşu sporcularının 5,79±2,08 mm olarak bulundu. Biceps Yağ ölçümlerinde Alp Disiplini kayakçılarının 4,3±0,38 mm, Kayaklı Koşu kayakçılarının 3,2±1,13 mm olarak bulundu.Yapılan fizyolojik ölçümlerde uyluk çevre ölçümü Alp Disiplini kayakçılarının 51,8±2,64 cm, Kayaklı Koşu kayakçılarının 49,7±5,52 cm olarak bulunmuştur.Elde edilen veriler SPSS 17,00 programıyla iki grup arasındaki farklılıkları belirlemede ?=0.05 anlamlılık düzeyinde bağımsız iki grup için t-test uygulandı. Ayrıca deneklerden alınan ölçümlerin standart sapmaları ve ortalamaları analiz edilerek değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Alaeddinoğlu, V. Turkey National Teams Alpine Skiing Nordic Skiing Athletes and Comparison Of Anthropometric and Physiological Characteristics. Dumlupınar University Institute of Health Sciences, Master of Science Thesis, Department of Physical Education and Sports Program, Kütahya, 2012. The aim of this study is to search the anthropometric and physiological features of young male skiers who involve in Turkish National Ski Team and the explosive power, strength and body for proportion of sportsman, too.15 sportsmen on Nordic Discipline, 13 sportsmen on Alpine Discipline chosen for National Team Power building camp, organized between 15- 30 November 2011, attended to this test. While measurement is taken, anthropometric and physiologic parameters have been compered according to training program of Ski National Team. According to measurement, the age average of Cross Country skiers is determined as 19,5±2,3 and the age average of Alpine Discipline skiers as 20,5±3,5. The average weight of Cross Country skiers is determined as 67,1±5,1 kg and Alpine Discipline skiers as 66,8±10,1 kg. The average size of Cross Country is 173,8±6,76 cm and Alpine Discipline skiers is 173,7±6,59 cm. In physiologic assessment, pectoral fat rate of Alpine skiers is determined as 6,29±1,01mm, Cross Country skiers? 5,79±2,08 mm. Biceps fat rate of Alpine Discipline sportsmen is 4,3±0,38 mm, Cross Country skiers is 3,2±1,13 mm.According to physiologic measurement, femoral measure of Alpine Discipline skiers is 51,8±2,64 cm, Cross Country skiers is 49,7±5,52 cm.The data is rendered through SPSS 17,00 program. In determining the differences between two groups, ?=0,05 level of significance t-test was applied. Besides, the standard deviations and averages are evaluated by analyzing. The result of the researches showed that there are physiologic and anthropometric differences between two branches. These differences are thought to have resulted from the different exercise and competition circumstances.Test result showed that depending on Nordic and Alpine Discipline branches, there are significant differences among the groups? explosive power, endurance and body fat percentages. The finding in this study signified that exercise programs? ski disciplines is effective on explosive power, endurance and body fat percentages.