L-NAME ile hipertansiyon oluşturulmuş sıçanlarda kalp ve böbrek dokusundaki apelin ekspresyonu
Apelin expression of L-NAME induced hypertension in rat heart and kidney tissues
- Tez No: 331600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİGAR KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, L-NAME, apelin, kalp, böbrek, Hypertension, L-NAME, apelin, heart, kidney
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Hipertansiyon, sistemik arteriyel kan basıncının kalıcı olarak yüksek değerlerde seyretmesi ile kendini gösteren ve ciddi komplikasyonlara yol açan önemli bir sağlık problemidir. Hipertansiyon koroner kalp hastalıklarına, kalp yetmezliğine, böbrek hasarına, serebrovasküler hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Etik kaygılar nedeniyle insanlarda hipertansiyonun mekanizmasını, yan etkilerini ve tedavisini ortaya koyan çok detaylı çalışmalar yapılamamaktadır. Bu sebeple hipertansiyon mekanizmasıyla ilgili organa ait spesifik çalışmalar deney hayvanlarında yapılmaktadır. Hipertansiyonun zarar vermiş olduğu en önemli organlardan olan kalp ve böbrek dokusu çalışmamızın spesifik organlarını oluşturmuştur. Deneysel çalışmamızda toplam 35 adet (hipertansif grubu: 20, kontrol grubu: 15) Rattus norvegicus Wistar albino türü sıçan kullanılmıştır. Hipertansiyon modelimizi elde etmek amacıyla deney hayvanlarımıza içme suyu ile birlikte altı hafta boyunca L-NAME verildi. Altı hafta sonunda deneysel işlemler sonlandırıldı. Hipertansif ve kontrol grubuna ait kalp ve böbrek dokuları elde edildi. İmmünohistokimyasal ve Western Blot protokolleri ile apelin ve apelin reseptörünün (APJ) ekspresyonu gösterildi. Hipertansif gruba ait kalplerin atriumlarında geniş boşluklar, septum interventrikülarede ve miyokardiyum dokusunda parçalanmalar ayrıca koroner arter çapında da artış gözlemlenmiştir. Genel olarak hipertansif gruba ait böbrek dokularının korteks renalisindeki yapılarda daralma, medulla renalisindeki yapılarda ise genişlemeler görülmüştür. Sonuç olarak hipertansif olgularda kalp dokusundaki Apelin ve APJ reseptörünün ekspresyonunda artış, böbrek dokusundaki Apelin ve APJ reseptörünün ekspresyonunda ise azalma saptanmıştır. Bulgularımızın hipertansif ve apelin ile ilgili yapılacak deneysel veya klinik çalışmalara katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hypertension is the important health problem that comes out by the persistant high value of systemic blood pleusare and leads to serios complications. Hypertension lays the groundwork for coronary heart diseases, cardiac insufficiency, kidney damage and the cerebrovascular diseases. Because of the ethical care, the studies which produce the mechanism of hypertension, the side effect of hypertension and the treatment of the hypertension can not be done in the human subject. Therefore this reason the spesific studies of the related organ in mechanism of hypertension are done in rats. The tissue of the heart and the kidney are one of the important organs that the hypertension leads to damage were composed to our study?s specific organs. In our experimental study were used 35 (hypertensive group: 20, control group: 15) Rattus norvegicus Wistar albino rats. For the purpose of to get the hypertensive model, the drinking water with L-NAME have been given for 6 weeks. At the end of the 6 weeks all the test was ended. The tissues of the heart and the kidney were obtained in the both groups. Apelin ve expression of the apelin reseptor (APJ) was shown the protocols of the immunohistochemically and Western Blot. Wide hole in the atrium, fragmentation in the tissue of the septum interventriculare and the myocardium, beyond the rising of the diameter of the coronary artery was found in the heart tissue of the hypertensive subjects. In generally, in the kidney tissues of the hypertensive subcets, we found that the cortex renalis was narrowing, medulla renalis was wide. Consequently, in the hypertensive group, incrising of the apelin ve expression of the apelin reseptor (APJ) was determined in the heart tissue. In contrastly, in kidney tissue, decrasing of the apelin ve expression of the apelin reseptor (APJ) was determined. We thought that our findings could be usefull for the experimantal or clinic studies of the hypertension and the apelin.