İlköğretim ikinci kademe yedinci sınıf fen bilgisi ders kitabındaki teknik illüstrasyonların grafik tasarım açısından incelenmesi
Researching technical illustrations, which are in the seventh class books of elementary second stage, in terms of graphic design
  1. Tez No: 331654
  2. Yazar: ASIM TOPAKLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEKİN AKENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel / Teknik İllüstrasyon, İllüstrasyon, Tasarım, Grafik Tasarım, Fen Bilgisi Ders Kitabı, Scientific / Technical Illusration, Illustraion, Design, Graphic Design, Science Course Book
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
İlköğretim 2. Kademe 7. Sınıf ?Fen Bilgisi? ders kitabındaki bilimsel / teknik illüstrasyonların grafik tasarım açısından incelenmesi amaçlı yapılan bu araştırma; Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanmıs? ve yayınlanmıs? 2011?2012 eg?itim ög?retim yılında okutulan, İlköğretim 2. Kademe 7. Sınıf ?Fen Bilgisi? ders kitabı içerisinden ?oransız eleman örnekleme? ile seçilen 60 adet bilimsel / teknik illüstrasyonun grafiksel açıdan, öğrencilerin algı düzeylerine uygunlug?u tespit edilmeye çalıs?ılmıştır.Bu aras?tırma nitel bir aras?tırma olup, aras?tırma çes?itlerinden temel aras?tırma grubuna dâhildir. Çünkü bu aras?tırmada amaç; bu konuda var olan bilgilere yenilerini eklemektir. Aynı zamanda bu aras?tırma, aras?tırma modellerinden ?tarama modeli? ne uygun bir aras?tırmadır.Değerlendirme kapsamında elde eldilen bulgular sonucunda illüstrasyonların belli standartlar çerçevesinde geliştirilmesi konusunda; öğrencinin kitaplarını yazacak ve resimleyecek kişilerin, her yönden öğrencinin gelişim özelliklerini bilmesi, o yaş düzeyindeki öğrenci ruhunu çok iyi tanıması, onların nelerden hoşlanacaklarını iyi kestirmesi, ayrıca vermek istediği davranışları sade, akıcı bir dil kullanarak vermesi, olayları kendi içerisinde doğal bir anlatış ve çizimlerle anlatması gerekir.
Özet (Çeviri)
This research carried out in order to study scientific/technical illustrations, which are in the seventh class Science Course Book of Elementary School Second Stage , in terms of graphic design is tried to determine the cohorence of perceptual levels of students in terms of graphical perspective choosen with `?unproportional object sampling?? of sixty scientific /technical illustration from in the seventh class Corse Book of El ementary School Second Stage Book approved and published by National Education Ministry, and taught in 2011-2012 Education-Teaching Term.This research both is a qualitative research and is included basic research group of researching groups. As the purpose in this research is to add new knowledges onto already existing knowledges. In the same time, this research is an appropriate reserach to scanning model among researching models.By the result of gained findings within the contex of evaluation on the subject of imo proving the illustrations in accordance with definite standards; the fact that the people who will write and illustrate the coursebook of students know rate of developments of students, familiarize spirit of students in that age level, predict interests of students, even give behaviours that hey want to employ them by using a pure and fluent language, teach the events as a whole with natural recite and drawings is required.