16.yüzyıldaki bazı divan şairlerinin Türkçe divanlarında gül: Bâkî, Fuzûlî, Hayâlî bey, Muhibbî, Nev'î, Taşlıcalı Yahyâ, Usûlî, Zatî
The rose in the Turkish divan of some of the divan poets' in the 16th century:Bâkî, Fuzûlî, Hayâlî bey, Muhibbî, Nev'î, Taşlicali Yahyâ, Usûlî, Zatî
- Tez No: 331691
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 16. yüzyıl Divan Edebiyatı, Divan, gül, 16th century Classical Turkish Literature, Divan, rose
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada 16. yüzyıl Divan şairlerinden Bâkî, Fuzûlî, Hayâlî Bey, Nev?î, Taşlıcalı Yahyâ, Usûlî, Zatî ve Muhibbî divanları taranmış ve söz konusu divanlarda gülün nasıl ve hangi anlam ilgileriyle kullanıldığı örnek beyitler aktarılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. İlk plânda gülün tarihçesine, kültürümüzdeki yeri ve önemine temas edilmiş, daha sonra ise gülün halk ve tasavvuf kültüründeki yeri üzerinde durulmuş ve genel olarak çeşitli özellikleri bakımından divanlardaki kullanımına değinilmiştir. Söz konusu divanlardan aktarılan örnek beyitlerden bazıları hem anlam hem de edebî sanatlar açısından incelenmiştir. Sonuç kısmından önce ise gül ile ilgili tasavvur ve kullanımların divanlarda nasıl yer aldığına ?Gül ile İlgili Tasavvur ve Kullanımlar? başlığı altında maddeler hâlinde yer verilmiştir. Çalışma sonunda tespit edilen hususlar ise ?Sonuç? kısmında belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work prepared as a master thesis, classical Divan poetry, which belongs to Bâkî, Fuzûlî, Hayâlî Bey, Nev?î, Taşlıcalı Yahyâ, Usûlî, Zatî ve Muhibbî called as 16th century classical ottoman poets, was analyzed and it was tried to figure out the sample couplets cited from how and which sense of relevances of the rose was used in this poetry. Firstly, it was focused on the history of rose and its status and significance in our culture, then it was elaborated the status of rose in popular culture and sufi culture, and on the whole it was mentioned the usage in the classical Divan poetry in terms of various traits. Some of the sample couplets cited from the classical Divan poetry were analyzed in terms of both sense and literary arts. It was specified how the envisagement and usage of rose included the classical Divan poetry under the title of ?The Envisagement and Usage of Rose?. The subjects idendified at the end of the work were indicated in the ?Conclusion? part.