Moğolistan'ın ekonomik yapısının analizi(2000-2012)
The analysis of economic structure of Mongolio (2000-2012)
  1. Tez No: 331692
  2. Yazar: MUNKHTUYA KHALTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Milli gelir, Milli Hasıla, Tarım, Göçebe Hayvancılık, Moğolistan Ekonomisi, National İncome, Gross Domestic Product(GDP), Agriculture, Nomadic Husbandry, The Economy of Mongolia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ekonomi, milli gelir, toplam milli hasıla veya kişi başına düşen ürün miktarı olarak belirlenebilmektedir ve ekonomi bir ülke için olmazsa olmaz unsurlardandır. Aynı zamanda bir ülkenin ekonomik durumunun betimlenmesi için ülke sektörlerinin analizi yapılmalıdır.Moğolistan ekonomisinde etkili olan sektörlerden örnek olarak tarım sektörünü gösterebiliriz. Ülke, coğrafi ve iklim şartları uygun olmamasına rağmen iyileştirme stratejisiyle tarım sektöründe önemli başarı kazanmaktadır. Ayrıca Moğolistan kültürünün temel unsurlarından biri olan göçebe hayvancılık ülke ekonomisinde hayvancılığı kökenli bir sektör olarak karşımıza çıkarmaktadır. Yeraltı kaynaklarıyla zengin olan Moğolistan yetersiz araç ve gereçler ihtiyacını yabancı yatırımlarla ve/veya finansal destekle güçlendirme politikası izleyerek sanayi sektöründe önemli adımlar atmaya başlamış gelişmekte olan bir ülkedir.Bu tez çalışmasında 2000 ile 2012 yıllar arasındaki Moğolistan?ın Genel Ekonomik durumu ele alınmıştır. Çalışmada mevcut sektörlerin ülke ekonomisindeki olumlu ve yahut olumsuz etkileri incelenmiş ve olumsuz etkiler karşısında Moğolistan Hükümet?inin tutumları ve ekonomiyi iyileştirmede ne tür politikalar izlediği açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Economy, can be determined as the amount of Gross Domestic Product or the National Income per capita. Economy is the most important factor for a country. At the same time, the analysis of a country's economic status should be made for the depiction of sectors of the country.Agriculture is an effective sector for Mongolia?s economy. İn spite of impropriety of Mongolia's geographic and climatic conditions agricultural sector has been gaining success to the country?s improvement strategy. Besides, as one of the main elements of the culture of Mongolia nomadic husbandry shows us the importance of husbandry sector for economy of country. Mongolia, is a developing country which is rich with its underground resources, and it started to take steps in industrial sector by quenching its inadequate requirements from abroad.In this thesis, Mongolia's economic situation between 2000 and 2012 years is discussed. Here the positive and negative effects of existing sectors on the country's economy is investigated and the attitudes and politics that Mongolia followed against these negative effects.